Alles over Suikerreductie

Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24
Van cacao-alternatieven tot magnesiumzout: ingrediëntentrends spotten...

Op de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24, eind september in Kortrijk, ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven elkaar. De leveranciers kwamen productontwikkelaars tegemoet op het gebied van grondstofkosten, gezonde voeding, duurzaamheid en innovatieve oplossingen.

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen
Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het instituut stelt enkele criteria bij na een evaluatie. Opvallend is de bijstelling van het suiker- en het zoutcriterium in ontbijtgranen en plantaardige desserts.

Foto: Shutterstock
Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling van zo'n suikertaks wel belangrijk, ook voor de vraag of er niet talloze rechtszaken volgen. Dat blijkt uit een onderzoek door Ecorys naar een 'brede suikerbelasting' in opdracht van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid.

Studenten onderzoeken de mogelijkheden voor de toepassingen van broodpasta. Foto: Bakery Sweets Center
Nieuw leven voor retourbrood: proeflijn voor broodpasta

In het Katapult-project Groene Transitie, Water, Chemie en Food bouwen bedrijven en scholen samen een proef- en demolijn waarop retourbrood tot broodpasta wordt omgezet. De pasta kan daarna door bakkers als suikervervanger in diverse eindproducten worden toegepast.

Waarom kiezen voor een slagroom met minder suiker?
Waarom kiezen voor een slagroom met minder suiker?

De Nederlandse consument is een echte zoetekauw. Maar smaken veranderen. Steeds meer mensen verlangen naar producten met minder toegevoegde suiker. 'Daarom hebben we bij Debic een slagroom met slechts 8% suiker. En het mooie is: minder suiker in je slagroom betekent meer smaak in je gebak', vertelt Zoë Damen, Brand manager bij Debic.

NVB-directeur: 'Brood wordt belangrijkste leverancier van plantaardige eiwitten'
NVB-directeur: 'Brood wordt belangrijkste leverancier van...

De Crompouce, vegan gebak, de eiwittransitie, suiker- en zoutverlaging en voedselveiligheidsissues. De bakkerijsector is de laatste maanden van 2023 veel in het nieuws geweest, positief en negatief. Bakkerswereld/VMT sprak over deze en meer onderwerpen met Wim Kannegieter, NVB-directeur, en Edith van Peij, kennisspecialist voeding en levensmiddelenwetgeving bij NBC Foodbase en werkzaam voor NVB. Welke kansen liggen er?

Zoetwarenindustrie timmert aan de weg: RIVM meet structurele daling suikerinname
Zoetwarenindustrie timmert aan de weg: RIVM meet structurele daling...

Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dit blijkt uit recent bekendgemaakte cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van RIVM.

Foto: Puratos
Inspelen op gezondheid? Deze drie bakkers geven tips

Steeds meer consumenten kiezen voor gezonde voeding. Bakkers kunnen meeliften op deze trend. Bijvoorbeeld door het suiker- en zoutgehalte te verlagen, kleinere gebakjes te verkopen en door extra noten en zaden aan het brood toe te voegen. In dit artikel zetten we de belangrijkste leermomenten op een rij.

Foto: Shutterstock
Omgaan met suikerreductie: de haken, ogen én de mogelijkheden

De NVB en FrieslandCampina zetten suikerreductie in gebak op de kaart. Er valt immers gezondheidswinst te behalen bij het terugdringen van suikerconsumptie. Het is geen eenvoudige opgave. Deze haken en ogen én kansen ziet de branche.

Daniëlle Oosthoek: 'Er kan een conflict in het brein optreden, doordat de consument gezond wil zijn, maar ook wil genieten.'
Suikerreductie in gebak: 'Niet afwachten tot de overheid het oplegt'

'Duurzaamheid gaat ook over toekomstbestendig consumeren. Trends als suikerreductie in gebak kun je daarbij niet negeren.' Met deze woorden trapte Jacco Noordhof, commercieel directeur van FrieslandCampina, 26 oktober af in Wageningen. De NVB en FrieslandCampina hielden er een inspiratiesessie met het oog op de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV).