Alles over Teff

Gezondheid geeft lokale initatieven en graan van eigen bodem boost

Gezondheid geeft lokale initatieven en graan van eigen bodem boost

Lokaal lijkt vandaag de dag het toverwoord als het gaat om grondstoffen. Steeds meer ambachtelijke bakkerijen kiezen voor lokaal geteelde granen en zetten in op ketensamenwerking, zo blijkt uit diverse initiatieven. Dat is niet voor niets.

Foto: archief Bakkerswereld

Opmars 'wondergraan' teff in Nederlandse bakkerij

Teffbrood is aan een opmars bezig. Al 250 bakkers maken nu gebruik van de Bakels Teffbroodmix. Alexander Bekkers uit Veghel is een van hen. 'Ik ben verrast door de verkoopresultaten. Brood met goede voedingswaarden is echt een dingetje tegenwoordig. En daar voldoet teffbrood aan.'

Puratos biedt onder de naam Puravita een meergranenassortiment met meerwaarde. Foto: Puratos

Grondstoffentrends: Minder toevoegingen en meer gezonde ingrediënten

Het bieden van toegevoegde waarde speelt bij de grondstofkeuze van bakkers een steeds grotere rol. Denk bijvoorbeeld aan brood dat veel eiwit bevat, weinig koolhydraten of rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Ook binnen de banketmarkt wordt 'bewust genieten' steeds belangrijker. Is dezelfde beleving te creëren met minder suiker, vet en zout?

Ronald Menting (l.) en productontwikkelaar en proefbakker Glenn Koops laten de mogelijkheden met teff zien.
Foto's: Diederik van der Laan

Bakels lanceert campagne rond waardevol oergraan teff

Grondstoffenleverancier en -ontwikkelaar Bakels Senior geeft eind maart vol gas op de promotie van teffbrood. Teff is een glutenvrije, hoogwaardige drager van vitaminen, mineralen en langzaam verteerbare koolhydraten en past goed in het eetpatroon van de bewuste consument. De bakker voegt de Teffbroodmix - bij voorkeur - toe op tarwevolkorenmeel. Onderscheiden is het devies.

Teff op het land.

Bakels wint rechtszaak en bevrijdt teffgraan van patent-gijzeling

Met het aflopen van de termijn waarin beroep kon worden aangetekend, is donderdag 7 februari een eind gekomen aan de rechtszaak die door Ancientgrain in 2015 is aangespannen tegen Bakels. Daarmee is de weg vrij voor Bakels om verder te gaan met de ontwikkeling van teff-brood.

Teff op het land.

Nederlands patent op teff inzet voor internationale arbritrage

Ethiopië vecht het patentrecht op de graansoort teff aan. Het patent ligt bij twee Drentse landbouwkundigen, die teff steeds populairder zien worden in het Westen. Onder meer de grotere vraag naar glutenvrije producten draagt daaraan bij. Ethiopië vecht het patent vooral aan om exportredenen.