Alles over Vakmanschap

Vereniging De Meesters wil dichter bij de branche komen met Instagram-campagne
Vereniging De Meesters wil dichter bij de branche komen met...

Meester Patissier of Meester Boulanger ben je niet zomaar. En tegelijkertijd is de Meestertitel haalbaar voor iedereen die in zichzelf en in zijn of haar vakmanschap gelooft. Daarom willen de huidige Meesters met een Instagram-campagne dichter bij de branche komen te staan.

Uitreiking van de DesemAward aan Echte Bakker Herman Schepers.
Jury desembrodenwedstrijd verrast door gedurfde smaken

Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen, is wederom de overtuigende winnaar van de Desembrodencompetitie van de Echte Bakkers. De jury werd dit jaar verrast door vernieuwende en gedurfde smaken zoals gevuld desembrood met rode kool-appel en Chinese groenten-chilisaus.

Hanno Spanninga, eigenaar FoodResult
Column: 'De parallel tussen de geboorte van een kind en een brood'

De liefde voor de bakkerij zat er bij mij al jong in. De tweelingzus van de baker die mij ter wereld hielp, werkte bij de bakker in de winkel. Ik heb altijd geweten dat er een parallel is tussen de geboorte van een kind en van een brood. Zo vindt immers iedere bakker zijn eigen brood het mooist.

De belangstelling voor de masterclass was groot, Roger van Damme (r) geeft hier uitleg. Foto's: Dossche Mills
Nederlandse bakkers aan de haal met ideeën van Belgische vakgenoten

Drie toonaangevende Belgische namen lieten eind januari in Wageningen hun vakkundigheid zien aan een bomvolle zaal met branchegenoten in Nederland. 'Dit is heel inspirerend. Ik neem een van de broden op in ons assortiment', liet een van de aanwezigen zich ontvallen.

De kwaliteit van brood begint bij de bodemgesteldheid.
GraanGeluk: goed brood maken begint al met de bodem onder het graan

Een kwalitatief gezond en goed brood begint al bij het telen van de granen die je ervoor gebruikt. Anders gezegd: met een goede bodem. Dat wordt nog wel eens over het hoofd gezien, terwijl de interesse voor eigen graan toeneemt bij bakkers. Hoe kregen de founders van GraanGeluk oog voor goede grondstoffen?

Tawfik el Shanwany weet niet wat hem overkomt. Foto: MH
Winnaar NK Pizza Bakken had eigenlijk geen tijd om mee te doen

Tawfik el Shanwany van LouLou Pizzabar in Amsterdam heeft het NK Pizza bakken 2024 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn deeg en kooktechnieken. De ondernemer toonde zich na afloop verbaasd, omdat hij erg heeft getwijfeld of hij wel mee moest doen met de wedstrijd..

Beste kerststol van Nederland komt wederom van Herman Schepers
Beste kerststol van Nederland komt wederom van Herman Schepers

Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen heeft zijn titel met succes verdedigd en is wederom de beste kerststollenbakker in de landelijke kerststolkeuring van het Echte Bakkersgilde. De tweede plaats is voor Timmer uit Gasselte. Van der Steen uit Made behaalt de derde plaats. Daarmee evenaart hij zijn prestatie van vorig jaar.

Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft enorme boost aan verkoop'
Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft...

Tijdens de Beko Speculaaskeuring krijgen alle bakkers en banketbakkers in Nederland weer de gelegenheid om hun speculaasproducten te laten beoordelen door een vak- en consumentenjury. De inschrijving is inmiddels gestart. Deelnemen loont, benadrukt juryvoorzitter Frank van Sprang. 'De uitslag van de keuringen geeft een enorme boost aan speculaasverkopen.'

Wie worden Nederlands kampioen? Inschrijvingen Bakkersvakwedstrijden geopend
Wie worden Nederlands kampioen? Inschrijvingen Bakkersvakwedstrijden...

Bakkersvakwedstrijden organiseert al jaren in november een wedstrijd voor alle Nederlandse ambachtelijke brood- koek- en banketbakkers. Voor de tweede keer worden dit jaar de Nederlandse kampioenschappen Bakkersvakwedstrijden gehouden, op 7 en 8 november. De inschrijving is inmiddels geopend.

Dominique Planchot (l) en Pierre Nury laten hun deegbewerkingsmethode zien.
Back to basics: Franse broodambassadeurs tonen kunst van de eenvoud

Dominique Planchot en Pierre Nury lieten begin augustus in Nederland zien hoe je eenvoudig brood maakt. De werkwijze van deze Ambassadeurs du Pain: Respectus Panis. 'Een superinteressante aanpak waarbij eenvoud de boventoon voert', vat Meester Boulanger Wietse Schiere de demo samen. Schiere heeft bovendien nog een nieuwtje.