Alles over Ziekteverzuim

Greetje Dekker-Gutter, mede-eigenaar Bakkerij Kees Gutter, Monnickendam

Column Greetje Gutter: '40+ en een tikje te zwaar'

Waarom vinden mensen het altijd zo moeilijk om gewoon eerlijk tegen zichzelf en anderen te zijn? Ik heb de afgelopen maanden weer veel voorbeelden gezien van onterechte schaamte; zou dat het zijn?

Geen brood bij Bakkerij Ten have: 'Broodbakkers zitten besmet thuis'

Geen brood bij Bakkerij Ten have: 'Broodbakkers zitten besmet thuis'

Door het toenemend aantal coronabesmettingen en quarantaines zitten veel medewerkers gedwongen thuis. Alle sectoren kunnen hiermee te maken krijgen, dus ook de bakkerij. Zo heeft bakkerij Ten Have in Nijkerk vanwege drie besmette bakkers vorige week woensdag de hele dag geen brood kunnen verkopen.

Foto: Herbert Wiggerman

GGD-directeur: 'Als 25 procent van de mensen besmet is, wie bakt dan...

Reinier van Broekhoven, plaatsvervangend directeur van de GGD Twente, maakt zich zorgen over het hoge aantal besmettingen: 'Als straks 25 procent van de mensen besmet is, wie bakt dan nog het brood?' NBOV reageert op deze uitspraak: 'Bakkers blijven gewoon bakken. Ze houden zich goed aan de maatregelen en nemen voorzorgsmaatregelen om de besmettingen laag te houden.'

Vrouwenvakgroep NBOV in gesprek over verzuim

Vrouwenvakgroep NBOV in gesprek over verzuim

De Vrouwenvakgroep van de NBOV hield onlangs een bijeenkomst over het voeren van een modern verzuimbeleid. Anneke Zoethoutmaar, bedrijfsadviseur personeel en organisatie bij de NBOV, vertelde onder meer over de voordelen van het vastleggen van een verzuimprotocol.

Zorgen over de testcapaciteit die lang zou duren en werknemers onnodig lang thuishoudt.
Foto: archief

FNLI: nieuwe coronamaatregelen treffen ketenpartijen opnieuw

De FNLI maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de gedeeltelijke lockdown voor de voedingsmiddelenindustrie en het sluiten van de horeca. Ook maakt de FNLI zich zorgen over oplopend ziekteverzuim en testcapaciteit. De organisatie bepleit brede steun door de overheid.

Beeld: Shutterstock

NBOV en MKB-Nederland: loondoorbetaling niet alleen voor rekening...

Brancheorganisaties krijgen vragen over de loondoorbetalingsverplichting nu werknemers vaker preventief thuisblijven in geval van coronaverdenking en in afwachting van een test. Hoe ga je daar als werkgever mee om, is loondoorbetaling verplicht?

Marie-Hélène Zengerink. Foto Roel Dijkstra Fotografie

NBOV: 'Kosten ziekteverzuim en NOW-aanvragen staan los van elkaar'

Steeds meer ondernemers kampen ten tijde van de coronacrisis met ziekte van het personeel, omdat met een verkoudheid nu niet mag worden doorgewerkt. Doordat ze de eerste twee weken ziektegeld zelf moeten betalen, lopen de kosten snel op. Volgens NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink moeten de ziekteverzuimkosten en liquiditeitsproblemen los van elkaar worden gezien.

Edwin Klaasen en partner Vivian Blinksma liepen het virus op tijdens een ski-vakantie in Italië.
Foto: eigen foto

Eigenaar Desemenzo koos zelf voor quarantaine

Op de Bakkersvak in Gorinchem bleef hij vorige week al weg bij het Vragenuurtje voor studenten, omdat hij uit het risicogebied Noord-Italië kwam. Inmiddels is bekend dat Edwin Klaasen, directeur/eigenaar van Desemenzo, het coronavirus heeft opgelopen. Klaasen en zijn kinderen en partner blijven nog ten minste tot eind deze week in quarantaine.

Loondoorbetaling bij ziekte wordt makkelijker voor bakker

Loondoorbetaling bij ziekte wordt makkelijker voor bakker

Veel werkgevers, zoals bakkers, hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt.

Ineke Hemmes. Foto's: Veilig en Gezond

Veilig en Gezond analyseert cijfers gezondheidsonderzoek

Sinds 2010 wordt vanuit het Sociaal Fonds Bakkersbedrijven het gezondheidsonderzoek uitgevoerd. Een belangrijk onderzoek, omdat grondstoffen, zoals meelstof, tot serieuze gezondheidsklachten kunnen leiden.