Alles over Zout

Ivo van Dijkhuizen
'Bakkerzout 2.0, moet dat nou zo nodig?'

Een nieuw bakkerszout ontwikkelen dat voldoet aan alle voorwaarden die ambacht en grootbedrijf stellen, en waarop ook de gehele sector positief zou reageren, is geen sinecure. Toch is het gelukt en is Bakkerszout 2.0 bijna een feit, schrijft Ivo van Dijkhuizen in zijn zomercolumn voor Bakkerswereld.

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen
Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het instituut stelt enkele criteria bij na een evaluatie. Opvallend is de bijstelling van het suiker- en het zoutcriterium in ontbijtgranen en plantaardige desserts.

Barry Dunselman: 'Probleem van strooizoutoverschotten niet onderschatten.'
Klantenbinding: de Dunselmannetjes doen het met strooizout...

Bakkerij Dunselman introduceert een nieuwe smaak: Karamel Strooizout. Hiermee wil het bedrijf het landelijk strooizout-overschot het hoofd bieden.

Bakkerszout 2.0 opgepikt door landelijke media: nog 4 samenstellingen om uit te kiezen
Bakkerszout 2.0 opgepikt door landelijke media: nog 4 samenstellingen...

In de sector lijkt het wat stil rondom het project Bakkerszout 2.0, maar achter de schermen is het traject in volle gang. Van de 42 zoutsamenstellingen zijn er nog 4 over, die begin maart op smaak zijn getest door consumenten. Inmiddels hebben ook landelijke media het onderwerp ontdekt en weten consumenten dat de bakkerij innoveert met zout.

Nederlander eet minder zout, suiker en meer vezels: 6 trends om op voort te borduren
Nederlander eet minder zout, suiker en meer vezels: 6 trends om op...

Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM over de periode 2019-2021. Dit zijn 6 conclusies uit het recente onderzoek.

Klaas Fuite (links) en Jan Toet bespreken kritisch de kansen van een nieuwe zoutsamenstelling voor brood, hier in de winkel van 
Echte Bakker Toet aan de Deventerweg in Apeldoorn.  Foto's: Koos Groenewold
Mag het 'een onsje' minder? Fuite en Toet zien kans én...

Het project Bakkerszout 2.0 krijgt steeds verder vorm. Grootbedrijf en ambacht zien het belang van een gezondere zoutsamenstelling in brood voor samenleving en eigen bedrijf. Sterker nog: het is de verantwoordelijkheid van voedselproducenten om brood gezonder te maken als daar mogelijkheden voor zijn, vinden Klaas Fuite en zijn ambachtelijke collega Jan Toet.

Het smaakpanel test broden met verschillende nieuwe samenstellingen bakkerszout.
Update: tweede ronde bak- en smaakproeven bakkerszout 2.0, analyse...

De bak- en smaakproeven met nieuwe zoutsamenstellingen voor brood zijn woensdag 4 oktober een tweede ronde ingegaan. De proeven zijn de opmaat naar het nieuwe bakkerszout 2.0. De tweede ronde is nodig de eerste bevindingen van de tests dichtbij elkaar liggen.

Bakkerszout 2.0 verder uitgekristalliseerd: praktijkproeven dit najaar
Bakkerszout 2.0 verder uitgekristalliseerd: praktijkproeven dit najaar

Het project Bakkerszout 2.0 getuigt van verdere volwassenwording van de sector. Doel is natrium in bakkerszout te verlagen en het zout te verrijken met mineralen, die vele malen gunstiger uitpakken voor de menselijke gezondheid. Het project bevindt zich in het stadium van inventarisatie van mogelijk nieuwe samenstellingen. Grondig literatuuronderzoek is inmiddels achter de rug. Dit najaar worden de eerste praktijkproeven verwacht.

Foto: Studio 38C
Brood, de basis - wat moet erin, wat kan erin?

Het ware verhaal over brood, daarvoor moet je bij de vakman zijn. Een goede bakker die de bereiding van brood vanaf de basis kent. Een kenner die de bereiding- en bakprocessen zo beheerst dat hij of zij op ieder moment het kneed- en bakproces kan bijsturen. Eén met kennis van toevoegingen, waar die nodig zijn en waar niet.

Foto: Shutterstock
Leven lang leren: HAS komt met kloeke trainingen voor voedselmakers

HAS Bedrijfsopleidingen biedt ook in 2023 een breed aanbod aan vernieuwende foodcursussen. De 10-daagse training Ingrediënten in Voedingsmiddelen vindt plaats in maart. De al langer bestaande 1-daagse workshop zout- en suikerverlaging vindt plaats in mei.