Efficiëntere en schonere (bak)processen door individueel maatwerk

Efficiëntere en schonere (bak)processen door individueel maatwerk
Marco Lakerveld gebruikt de geleimachine van Dubor in de bakkerij achter de nieuwe winkel in Driebergen. (Foto: Herbert Wiggeman)

Dübör is wereldwijd toonaangevend in lossingsmiddelen en invetmachines. Ook in Nederland timmert het familiebedrijf flink aan de weg. Met uitgebreide service en individueel maatwerk wil de specialist maar één ding: élke bakker helpen aan efficiëntere en schonere bakprocessen. Onder andere Bakkerij van den Bemd, Ambachtsbakker Van der Kleij en van Lakerveld Brood & Banket vertellen hier over hun ervaringen. Door de innovatieve oplossingen kunnen ze nóg mooiere producten maken.

Dübör is al decennialang een wereldwijd begrip. In fabrieken in Duitsland, Frankrijk en de Filipijnen worden de beste lossingsmiddelen, oliën en machines geproduceerd. Bewezen Duitse degelijkheid, waar grote en kleine bakkers van Amsterdam tot Sydney de unieke vruchten van plukken: minimaal verbruik, schonere productie, minder uitval en mooiere eindproducten.

Bakkerij van den Bemd

Sinds Bakkerij Van den Bemd een dikkere afweegolie gebruikt, zijn afweegverschillen verleden tijd. (Foto’s: Peter Roek)

Bakkerij Van den Bemd in Roosendaal heeft zeer goede ervaring met de olie van Dübör. ‘We hadden problemen met onze afweger, vertelt bakker Jeroen Gesell. ‘Het deeg werd heel onregelmatig afgewogen. We hebben er een monteur bijgehaald. Er zat speling in de zuiger en het kleine probleem bleek hoge kosten met zich mee te brengen.’ Tijdens de Bakkersvak sprak Guust van den Bemd met medewerkers van Dübör. Zij vertelden dat de speling bij oudere machines gecompenseerd kan worden door een dikkere afweegolie te gebruiken. ‘Door dikkere olie te gebruiken, werd alsnog voor een vacuüm gezorgd, waardoor we geen last meer hebben van afweegverschillen’, vertelt Gesell tevreden. Daarnaast is het bedrijf ook overgeschakeld op de lossingsolie van Dübör. ‘Ook deze olie bevalt ons uitstekend. Zowel kostentechnisch als op het gebied van tijd en kwaliteit biedt de lossingsolie diverse voordelen. We gebruiken de olie onder meer op de platenpoetsmachine. De olie smeert uitstekend en de platen blijven mooi schoon.’

Ambachtsbakker Van der Kleij

Ambachtsbakker Van der Kleij heeft zeer goede ervaringen met het KEG-invetsysteem van Dübör. Het bedrijf heeft recentelijk haar bakkerij uitgebreid van 150 naar 400 vierkante meter. Dat was volgens ondernemer Jordi van der Kleij hard nodig. ‘In onze oude bakkerij kwamen we echt heel veel ruimte tekort. We waren dan ook heel blij dat we de loods achter ons bedrijf konden kopen. Daar was een oude meubelfabriek in gevestigd geweest. We hebben het pand helemaal afgebroken, alleen de buitenmuren zijn blijven staan.

Daarna hebben we een compleet nieuwe bakkerij gerealiseerd. En inmiddels kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat we in zo’n kleine ruimte hebben kunnen werken.’ In de vroegere situatie was er geen ruimte voor een invetsysteem. ‘We gebruikten altijd de spuitbussen voor het invetten van cakeblikken alsook voor onze bakblikken en –platen. Dat was niet alleen behoorlijk duur, maar zorgde door alle verneveling ook voor vervuiling in de bakkerij. Daarom wilden we in de nieuwe situatie heel graag een invetsysteem voor onze kleinbroodstraat, afweger en platenpoetser.’

Demonstratie en proefperiode

Van der Kleij nam contact op met Dübör. ‘Nog dezelfde week stond een vertegenwoordiger bij ons op de stoep. Hij heeft ons het KEG-systeem met bijhorende olie gedemonstreerd. We mochten het apparaat twee weken op proef gebruiken en daarna beslissen of we er wel of niet mee verder wilden. Die testfase vonden we heel erg prettig en na twee weken hebben we volmondig ja gezegd tegen de komst van de nieuwe machine.’

Van der Kleij is nog steeds heel tevreden over het apparaat. ‘Het invetsysteem bestaat uit een 30 liter fust met olie, dat door middel van lucht op druk wordt gebracht. Als de druk verdwenen is, kunnen we er door middel van een compressor nieuwe luchtdruk in blazen. Overal in onze werkruimte hebben we de beschikking over perslucht, dus we kunnen het fust altijd opnieuw op druk zetten. Verder heeft de machine geen stroom en dus ook geen kabels nodig, waardoor we hem overal in onze werkruimte kunnen gebruiken. En als het vat met olie leeg is, kunnen we deze gemakkelijk verwisselen. Ideaal dus.’

Jordy van der Klei gebruikt nieuwe blikken en platen invetsysteem. (Foto: Peter Roek)

Vooral de flexibiliteit vindt de bakker heel belangrijk. ‘We willen de machine overal kunnen gebruiken en dat lukt met dit KEG-systeem uitstekend. Bovendien zijn we heel tevreden over de prijsbesparing die het ons oplevert en het feit dat we geen last meer hebben van verneveling. Al de olie komt uitsluitend op de plek terecht waar we het willen hebben. Het wordt echt heel goed gedoseerd.’

Gelei

Boyens, een dochterbedrijf van Dübör, heeft gelei op basis van carrageen geïntroduceerd. Deze is dunner, hoeft slechts één keer aangebracht te worden, is binnen een paar seconden stevig én diepvriesbestendig. Een van de tevreden gebruikers is Marco Lakerveld van Lakerveld Brood & Banket uit Wijk bij Duurstede. Toen de geleispuitmachine zo’n zeven jaar geleden kapot ging, ging hij zich oriënteren op de aanschaf van een nieuwe machine. ‘Het verhaal achter de geleimachine en de gelei van Dübör sprak me direct aan omdat de machine op een heel andere manier is ontwikkeld, dan de andere machines die op de markt verkrijgbaar zijn. Medewerkers van Dübör zijn langs gekomen voor een demonstratie en daarna was ik direct verkocht.’ Hij is vooral erg onder de indruk van de hygiëne van de machine.

‘Andere machines werken met een slang, die door middel van warm water wordt opgewarmd. Als je de slang uit het water trekt, dan kan er altijd een druppeltje water op het product terecht komen. En aangezien het reservoir niet iedere dag wordt geleegd, is dat niet hygiënisch’, legt hij uit. Boyens heeft daar een oplossing voor gevonden. ‘De slang van hun machine wordt verwarmd met warmtedraad. Daardoor hoeft de slang niet in het water gelegd te worden en dat is veel hygiënischer.’ Bovendien kan de warmte exact worden afgesteld. ‘Voor gelei is het belangrijk dat de temperatuur exact 85 graden is. Onze oude machine moesten we met een draaiknop bedienen. Daarbij was het een beetje gokken of we hem goed hadden afgesteld, terwijl we nu de temperatuur exact kunnen regelen.’ Ook dat is erg belangrijk, weet hij uit ervaring. ‘Bij een verkeerde temperatuur wordt de gelei te dik of juist te waterig, terwijl wij uiteraard topkwaliteit willen leveren.’

Gelei met neutrale smaak

Marco Lakerveld gebruikt de geleimachine in de bakkerij achter de nieuwe winkel in Driebergen. (Foto: Herbert Wiggeman)

Als gelei heeft Lakerveld gekozen voor Boyens Jelly Neutral gelei, die op basis van carrageen wordt gemaakt. De gelei is gegarandeerd fruitzuurstabiel, snijvast in enkele seconden, geeft mooie glans, een neutrale kleur en langdurige versheid aan het product. ‘Ik vind het belangrijk dat de gelei een neutrale smaak heeft; de smaak moet van mijn producten komen. Daarnaast moet een gelei voor een mooie glans zorgen en goed blijven zitten. Ook de volgende dag. Gelukkig is dat bij Boyens Jelly Neutral volledig het geval. De tweede dag zien de producten er nog steeds uitstekend uit. De gelei zorgt ervoor dat onze producten er nóg mooier uitzien. Ik ben ervan overtuigd dat als klanten een keer bij een andere bakkerij binnenlopen die een andere machine en een andere gelei gebruikt, dat verschil gelijk duidelijk zien.’

Ook over de service van Dübör is Lakerveld erg tevreden. ‘Problemen met machines doen zich natuurlijk bijna altijd ’s nachts voor. Toen er een keer geen gelei uit de machine kwam, heb ik direct een appje gestuurd. De volgende ochtend werd ik gelijk teruggebeld en binnen een paar uur was het betreffende onderdeel vervangen en het probleem verholpen.’

Dit artikel is gesponsord door Dübör.

Met de broodverbetermiddellijn ‘Subliem’ kunnen perfecte boterstollen en smaakvolle vruchtenbroden of krentenbollen worden gebakken.

Perfecte boterstollen met de juiste broodverbeteraars

De zomer ligt weer achter ons en in de bakkerij wordt het vizier op december gericht. De feestdagen komen eraan en dat betekent alle hens aan dek, goede voorbereidingen treffen en de juiste grondstoffen selecteren. Bijvoorbeeld de broodverbetermiddellijn 'Subliem' van Puratos, waarmee onder meer perfecte boterstollen en smaakvolle vruchtenbroden of krentenbollen worden gebakken.

Foto: Royal Koopmans

De perfecte oliebol volgens keurmeester Bram Roebers

Bram Roebers, keurmeester bij FoodBase, bekroont in de aanloop naar oud en nieuw de beste oliebollen met goud, zodat bakkers hun product extra onder de aandacht kunnen brengen bij hun klanten. Waar moet een goede oliebol volgens hem aan voldoen?

Een voorbeeld van een hygiënesluis. Beeld: BT/Elpress

Beko Techniek en Elpress trekken samen op in hygiënevraagstuk

Beko Techniek en Elpress slaan de handen ineen om het groeiende aantal hygiënevraagstukken in de bakkerij het hoofd te bieden. Ambachtelijke en semi-industriële bakkerijen kunnen rekenen op maatwerk in advies en ondersteuning, van eenvoudige tot specialistische oplossingen. De samenwerking richt zich vooral op Beko-leden.

Deze recepten maken bekende patissiers met Debic

Deze recepten maken bekende patissiers met Debic

Debic helpt bakkers graag een handje door niet alleen producten met ze te delen, maar ook tal van tips, masterclasses, technieken en recepten. 'Wij willen inspireren door te laten zien wat andere professionele handen met onze producten maken. Befaamde patissiers die de wereld durven te tonen wat ze kunnen', vertelt Zoë Damen, Brand Manager Debic.