‘Subliem is onze meest superieure lijn van broodverbeteraars, al in 2008 geïntroduceerd en exclusief ontwikkeld voor de ambachtelijke bakkerij’, aldus Joep Jansen, accountmanager bij Puratos voor het zuiden van Nederland. ‘Subliem is in te zetten voor een breed assortiment: of het nu groot- of kleinbrood is, vruchtenbrood, boterstollen, krokant of zacht, bruin, wit of volkoren. Er is altijd wel een broodverbetermiddel uit de Subliemlijn dat past bij jouw product en bij jouw wensen.’
Een goed broodverbetermiddel zorgt voor optimale malsheid. En dat is een belangrijk aankoopmotief voor de consument. Uit het wereldwijde consumententrendonderzoek Taste Tomorrow, dat Puratos eens in de drie jaar laat uitvoeren, komt malsheid samen met versheid direct achter smaak als het gaat om voorkeuren van de consument. ‘Een broodverbetermiddel zorgt door middel van aroma’s ook voor extra smaak’, aldus Jansen. ‘Door het juiste bvm voor je eindproduct te kiezen, kun je dus de malsheid, maar ook de smaak, de structuur en de kleur van je eindproduct versterken.’
En over de toevoeging van een broodverbetermiddel hoeft de ambachtelijke bakker volgens Jansen echt niet geheimzinnig te doen richting de consument. ‘De bvm’s van Subliem worden gemaakt op natuurlijke basis en de declaratie is duidelijk en transparant. De toepassing ervan brengt een gezond product als brood, dat boordevol voedingswaarden zit, beslist niet in diskrediet.’
Subliem Vrucht Delux
Als voorbeeld noemt Jansen Subliem Vrucht Delux: een jaar of drie geleden op speciaal verzoek voor een klant ontwikkeld. ‘De klant maakte rozijnenbollen met de kleinbroodstraat, maar was niet tevreden over het resultaat. De stand van de rozijnenbol was niet goed en de afbeet was enigszins taai. We zijn aan de slag gegaan met ons vruchtenbroodpoeder om juist deze eigenschappen van het eindproduct te verbeteren.'
Puratos is een van de weinige leveranciers met een unieke enzymtechnologie, die ze continu blijven verbeteren. Deze technologie verbetert de kwaliteit en houdbaarheid van producten, wat voordelig is voor bakkers en voedingsproducenten. 'Enzymen zijn dus heel belangrijk in de bakkerij- en voedingsindustrie. Wij geloven dat de natuur ons kan helpen betere ingrediënten te maken. Enzymen voldoen aan de vraag naar transparantie, clean label, kwaliteit en variëteit. Ze geven bakkers de tools om consistent hoogwaardige broden te maken met de juiste textuur, op een verantwoorde manier', verklaart Jansen.
'Door toepassing van enzymtechnologie waren wij in staat ons vruchtenbroodpoeder zodanig aan te passen, dat de afbeet van de rozijnenbollen kort werd en de stand perfect. Ook de verdeling van de vulling in deze rozijnenbollen is verbeterd. In overleg met de klant hebben wij deze verbetering met de rest van het ambacht mogen delen. Dat heeft geresulteerd in de introductie van Subliem Vrucht Delux.’
Voorsprong op productontwikkeling
De grote, in eigen huis aanwezige kennis op het gebied van enzymtechnologie geeft Puratos een belangrijke voorsprong in de markt als het om productontwikkeling gaat. ‘Met enzymtechnologie kun je inspelen op klantspecifieke wensen, waardoor we zeer onderscheidende producten kunnen maken’, aldus Jansen.
‘Trots zijn we ook op ons product Subliem Boterstol, dat we drie jaar terug eveneens hebben doorontwikkeld. Dat Van der Steen, de Echte Bakker uit Made daarmee vervolgens meteen de paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde won, beschouwen wij als een enorme opsteker. Iedere ambachtelijke bakker heeft zijn eigen proces, dus het eindresultaat is overal anders. Maar met de broodverbetermiddelen van Subliem weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardig, smaakvol en mals product aflevert, dat lang vers blijft.’
Dit artikel is gesponsord door Puratos.