Meer dan ooit waarderen consumenten de (h)eerlijke producten die bakkers in hun ambachtelijke winkels verkopen. Met een beetje geluk bieden zij er een koffie-to-go bij aan, een lekker jammetje voor op die smakelijke boterham en een prettige eclair, chocoladespecialiteit of macaron als dessert bij het avondeten.
Het zijn deze uitjes die consumenten zich het afgelopen jaar konden permitteren, waar de horeca droevig genoeg massaal op slot moest. Consumenten slaan daarnaast zelf aan het bakken en willen dat zo professioneel mogelijk doen. Ook dat is winst, want menigeen beseft na een paar uur in de keuken dat er meer komt kijken bij het bakken van een brood maken van een taart dan wat ingrediënten bij elkaar in een kom mikken.
Brood- en banketbakkers hebben een essentieel beroep. Om met recente woorden van een verslaggever van NPO Radio te spreken: ‘We willen allemaal onze dagelijkse boterham kunnen eten.’ Hij refereerde aan het tekort aan met name broodbakkers, waar de branche mee kampt.
'Menig consument beseft na uren in de keuken te hebben gestaan dat er meer komt kijken bij het bakken van een brood of verfijnen van banket'
Ook daarin lijkt een kentering te komen. Het onderwijs zit in de lift, want bakken is leuk. Tegelijkertijd is het ook een vak waarvoor de waardering toeneemt, of het nu gaat om jonge leerlingen of carrièreswitchers. ROC Scalda in Middelburg was begin maart leuk in het nieuws: de toeloop van nieuwe studenten voor de mbo-bakkersopleiding nam zo toe dat de school niet één maar twee klassen voor eerstejaars kan laten draaien. Dat is een mooi bericht.
Nog niet zo heel lang geleden luidde de bakkerij onder aanvoering van het Genootschap de noodklok vanwege het tekort aan goede bakkers. Deze ene extra klas lost niet direct de problemen op, maar is een goede aanloop naar betere tijden. Ook doceren is een vak. Bakkerswereld gaat eerdaags op bezoek bij een bakker die ruim 40 jaar een eigen bedrijf heeft gehad en nu volledig kiest voor het onderwijs. Hoe leuk is dat?!
Trots op de beroepsgroep is op z’n plaats. Trots op onze bakkers én onze docenten van de vakopleidingen, die niet alleen zorgen voor ons dagelijks brood, maar ook bijdragen aan het besef dat bakken een vak is.