Nieuwe trainingen voor leerbedrijven stagiairs Boulanger niveau 4

Nieuwe trainingen voor leerbedrijven stagiairs Boulanger niveau 4
Op dit niveau moeten leerlingen onder meer weten wat de invloed is van intensiever kneden. Foto: BI

Het Bakery Institute verzorgt vanaf mei weer trainingen voor leerbedrijven die stagiairs van de opleiding Boulangerie niveau 4 begeleiden. In het traject is specifiek aandacht voor relevante vaktechnieken en een didactische vertaalslag naar het leerbedrijf.

De praktijkbegeleiders voor de niveau 4-opleiding Boulangerie kunnen terecht op drie locaties:

  • Deltion College, Zwolle: 17 en 18 mei
  • Bakery Institute, Zaandam: 31 mei en 1 juni
  • NBC, Wageningen: 11 en 12 oktober

Het gaat om een training van 16 uur in 2 dagen tijd. Er is plaats voor maximaal 12 personen per training.

Waarom deze training?

Diverse scholen zijn het afgelopen schooljaar een MBO-4 opleiding Boulanger gestart. Inmiddels zijn de docenten voor dit traject opgeleid en helpt het Bakery Institue hen met de laatste loodjes van het curriculum.

Ook heeft het opleidingsinstituut in Zaandam speciaal voor leerbedrijven een traject ontwikkeld waarin aan de hand van een praktijkgerichte casus de basis aan relevante vaktechniek wordt behandeld. Directeur Tamara Hoogerwaard: 'Het gaat dan om de verschillende parameters waarmee je je eindproduct kunt beïnvloeden. Denk aan thema’s als hydratatie en fermentatie. De casus komt ook terug in de niveau 4-opleiding en zal dus ook in het onderwijs gebruikt worden.'

(tekst loopt door onder de foto)

Casus gebaseerd op de praktijk

De casus is gebaseerd op de veelvoorkomende werkpraktijk van de bakkerij. Het gaat dan om vragen als: Wat is de invloed van intensiever kneden? Wat gebeurt er met je eindproduct als je meer water toevoegt of langer laat rijzen? Welke verschillen in verwerking zie je tussen graansoorten? Hoe kun je malsheid beïnvloeden? Hoe kunnen we een meer holistische benadering hanteren dan alleen naar het product te kijken? Wat vraagt de klant van morgen?

In de casus is er in het bijzonder aandacht voor wat de praktijkbegeleider hierin van de niveau 4-student mag verwachten. De training biedt de praktijkbegeleider van het leerbedrijf tips en tricks om de student te begeleiden.

Ruimte voor persoonlijke vraagstukken

Tijdens de lesdagen proberen we natuurlijk ook wat ruimte te reserveren voor de persoonlijke vraagstukken van praktijkbegeleiders in de begeleiding van studenten en de uitdagende kwesties waar zij als bedrijf mee te maken krijgen.

En dan de follow-up. Hoogerwaard: 'We raden aan om deze scholing later in het jaar of in een volgend jaar nog eens te herhalen met vernieuwde casuïstiek. Ook zijn we samen met de mbo-scholen bezig om een kick-off sessie te organiseren als aftrap van de opleiding, waarbij ook de leerbedrijven een plek krijgen. Om een nieuwe opleiding als de niveau 4 Boulangerie te laten slagen is het immers van essentieel belang dat de school, docenten, studenten en leerbedrijven optimaal op elkaar zijn ingespeeld.'

Bijdrage in de kosten

Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf ondersteunt het opleiden van praktijkbegeleiders voor de niveau 4 opleiding Boulanger. Het traject is tot september 100% gesubsidieerd voor leerbedrijven van scholen die starten met de opleiding. Vraag hiernaar bij het Bakery Institute.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Foto's: Bakery Institute

Wereldkampioen Bordas over de toekomst van patisserie: gezonder,...

Wereldkampioen patisserie Jordi Bordas bracht vorige week een bezoek aan Bakery Institute voor een driedaagse masterclass en demonstratie. Bordas heeft een vooruitstrevende visie op de toekomst van de patisserie met een product dat voldoet aan zijn drie kernwaarden: gezonder, lichter en smaakvoller.

Foto's: Firda

Waarom slinkt het aantal bakkerijstudenten bij Firda in Leeuwarden...

Ondanks een dalende lijn van het landelijk aantal bakkerijstudenten blijft dit aantal bij de brood- en banketopleidingen van Firda in Leeuwarden stabiel. Het geheim lijkt hem te zitten in de organisatiestructuur.

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles hoeft foutloos te zijn'

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles...

Sinds dit studiejaar is Meesterpatissier en Meesterkok Rudolph van Veen ambassadeur van de opleidingen Brood & Banket van het ROC van Amsterdam. Gisteren gaf hij zijn eerste gastles. Naast kennis over de verschillende technieken deelde hij ook levenslessen: 'Als het eindresultaat niet perfect is, strooi er dan extra poedersuiker over. Of: geef er een eigen draai aan en zeg dat het zo de bedoeling was.'

Personeelsproblematiek is het grootste vraagstuk: op de vier mensen die met pensioen gaan, keert één student terug. Foto: archief Bakkerswereld

FNBS houdt eerste event: wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?

Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?