Nieuw van Debic: slagroom met slechts 8% suiker

Nieuw van Debic: slagroom met slechts 8% suiker

De Nederlandse consument is een echte zoetekauw. Maar smaken veranderen. Steeds meer mensen verlangen naar producten met minder toegevoegde suiker. Daarom introduceert Debic een slagroom met slechts 8% suiker. En het mooie is: minder suiker in je slagroom betekent meer smaak in je gebak!

Ze zijn nog volop aanwezig in de vitrines van Nederlandse brood- en banketbakkers: gebakjes met slagroom, zoals de moorkop, een tompouce of een bananensoes. Ook taarten zoals hazelnootschuimgebak worden dikwijls met een mooie toef slagroom afgewerkt. We houden in Nederland nu eenmaal enorm van zoet.

Zoet en ongezoet

In tegenstelling tot andere landen om ons heen wordt slagroom in Nederland flink gezoet. 'Het verschilt per regio waar men van houdt', weet Dré Eversteijn, patisserie-adviseur bij Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina voor chefs, banketbakkers en andere professionals in de foodservice-markt.

'Wij verkopen slagroom met 12,5% suiker en ook ongezoete room, waaraan men zelf nog suiker kan toevoegen. Dat percentage kan oplopen tot wel zestien procent. In Duitsland bijvoorbeeld eet men slagroom vrijwel altijd zonder suiker. Daar staat tegenover dat men er daar heel zoet gebak bij serveert, zoals Scharzwälder Kirschtorte.'

Totale hoeveelheid suiker

Smaken verschillen. En smaken veranderen ook door de tijd heen. Zo verlangen steeds meer consumenten naar producten met minder toegevoegde suikers. Tegelijkertijd komen ze graag bij de banketbakker voor een verwenmoment. 'En zo’n moment moet wel lekker zijn!', weet Dré.

'Daarom bekijken we bij Debic hoe we met onze producten relevant kunnen blijven voor zowel bakkers als consumenten. En we dagen banketbakkers en patissiers uit ook hun assortiment eens tegen het licht te houden. Binnen Debic hebben we slagroom met verschillende percentages suiker getest. Daarbij hebben we gezocht naar de ideale balans: genoeg suiker om het lekker te houden, maar beduidend minder dan 12,5%. Zes procent bleek echt te weinig: dan verlies je de volle smaak van slagroom zoals wij die kennen. Maar 8% is een uitstekend alternatief. Helemaal omdat je slagroom uiteindelijk altijd met andere ingrediënten combineert.'

Dré Eversteijn: 'We zochten naar de ideale balans: genoeg suiker om het lekker te houden, maar beduidend minder dan 12,5%.'
Dré Eversteijn: 'We zochten naar de ideale balans: genoeg suiker om het lekker te houden, maar beduidend minder dan 12,5%.'

Meer smaak

Doordat slagroom in een eindbereiding vaak is gecombineerd met bijvoorbeeld jam, marsepein, biscuit, confituren of gelei, loopt de totale hoeveelheid suiker in het product flink op. 'Wanneer je minder suiker aan de slagroom toevoegt, komen de andere smaken veel beter tot hun recht', aldus Dré. 'Dat betekent dat een hazelnootschuimtaartje weer echt naar hazelnoot smaakt en dat je de frambozen of banaan in je gebak proeft.'

Verwerken als standaard room

Debic Slagroom met 8% suiker wordt verwerkt als een standaard room. Er hoeft niets aan het bereidingsproces of aan de receptuur te worden veranderd. 'Minder suiker in het product betekent wel dat wij als productontwikkelaar aan de slag moesten met de stabiliteit van de room', vertelt Dré. 'Suiker zorgt in room immers niet alleen voor smaak, maar ook voor een bepaalde stevigheid. We hebben dat opgelost door een beetje melkpoeder toe te voegen, zodat de bakker er niets van merkt en niets aan zijn processen hoeft te veranderen.'

Debic Slagroom met 8% suiker wordt verwerkt als een standaard room.
Debic Slagroom met 8% suiker wordt verwerkt als een standaard room.

Dré adviseert iedere bakker om het gewoon eens te proberen. 'En dan niet alleen een lepel room proeven, maar het product echt in je gebakjes en taart verwerken en daar een flinke hap van nemen. Proef je het verschil? Herken je de smaken van je andere ingrediënten terug? Puur genieten!'

Convenience product

De patisserie-adviseur is enthousiast over de nieuwste roomsoort van Debic. 'Als je voorheen graag minder suiker in je gebak wilde gebruiken, moest je ongezoete room kopen en zelf suiker toevoegen. Dat vergroot de kans op menselijke fouten: je vergeet het toe te voegen, je voegt teveel toe of er ontstaat een kruisbesmetting doordat je suiker niet goed schoon is. Debic brengt met deze slagroom een fijn convenience product op de markt, dat gemakkelijk in gebruik is en uiteindelijk voor méér smaak in je banketproducten zorgt.'

Verwenmoment

Dré adviseert bakkers om zelf te bekijken hoe zij de introductie van Debic Slagroom met 8% suiker onder de aandacht brengen in hun bakkerij. 'Smaken verschillen! Experimenteer ermee en sta vooral open voor de feedback van je klanten. Minder suiker toevoegen is vooral een kwestie van gewenning. Bij Debic zijn we ervan overtuigd dat het uiteindelijk leidt tot meer smaak. En dus tot nog fijnere verwenmomenten voor je klanten!'

Dit artikel is gesponsord door Debic.

Jurre Wessels

Bakels Senior versterkt mkb-positie met benoeming Wessels

Bakels Senior heeft Jurre Wessels benoemd tot sales-manager. In zijn nieuwe rol zal Wessels leidinggeven aan het team van accountmanagers mkb en de afdeling Product & Promotie.

Kiki Suijkerbuijk: 'Ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor het ambacht.'

Kiki Suijkerbuijk is de nieuwe culinair adviseur bij Debic

Sinds 1 juli heeft Debic een nieuwe culinair adviseur voor de regio's Nederland en België: patissier en chocolatier Kiki Suijkerbuijk. Kiki heeft ervaring opgedaan bij diverse bakkerijen en is sinds 2019 lid van het Nederlandse Patisserie Team. 'Ik kijk er enorm naar uit om bakkers te inspireren met de producten van Debic. Mijn doel is hen te helpen elke dag beter te worden dan gisteren.'

Bakker Barry van der Steen: 'Heel dun uitrollen zorgt voor minimale korstwerking.’

Extra tolerant bladerdeeg perfect voor roomboter amandelstaven

Echte Bakker Van der Steen is al zeer regelmatig in de prijzen gevallen. Wanneer ze nieuws hierover delen op social media, komen de klanten vanuit de hele regio. 'Daarom zorgen we niet alleen bij deelname aan wedstrijden voor perfecte producten. Iedere dag weer willen wij optimale kwaliteit leveren. We kiezen dus voor ingrediënten van de beste leveranciers, zoals boterdeegspecialist Van der Pol.'

Met de broodverbetermiddellijn ‘Subliem’ kunnen perfecte boterstollen en smaakvolle vruchtenbroden of krentenbollen worden gebakken.

Perfecte boterstollen met de juiste broodverbeteraars

De zomer ligt weer achter ons en in de bakkerij wordt het vizier op december gericht. De feestdagen komen eraan en dat betekent alle hens aan dek, goede voorbereidingen treffen en de juiste grondstoffen selecteren. Bijvoorbeeld de broodverbetermiddellijn 'Subliem' van Puratos, waarmee onder meer perfecte boterstollen en smaakvolle vruchtenbroden of krentenbollen worden gebakken.