Nieuwe ronde voor STAP-subsidie branche-erkende opleidingen

Nieuwe ronde voor STAP-subsidie branche-erkende opleidingen
Foto: Jaws/ Archief Bakkerswereld

Op 1 mei opent de volgende aanvraagronde voor de nieuwe STAP-subsidie, wat staat voor De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Diverse opleidingen in de bakkerijsector komen voor dit budget in aanmerking.


Bij de STAP-subsidie gaat het om individuele subsidies van maximaal €1.000 per persoon per jaar. Deze is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Een werknemer kan zodoende één keer per jaar een STAP-subsidie aanvragen

Een actueel overzicht van de organisaties die meedoen aan het opleidingen en cursuspakket, vind je onderaan deze pagina en op de site van Bakbekwaam.

Goed inzetbaar blijven

De individuele subsidie kan worden gebruikt voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Het past in het overheidsbeleid Een leven lang leren.

Hoe kom je in aanmerking voor de subsidie?

Wie zich aanmeldt voor een training met branche-erkenning, ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Daarmee kun je de subsidie aanvragen via het STAP-portaal van UWV. De kosten voor de opleiding of training worden door UWV aan de opleider vergoed.

Subsidie voor deze trainingen kan voor deze STAP-ronde vanaf 1 mei tot en met 30 juni 2022 worden aangevraagd. De training moet binnen drie maanden (maar niet eerder dan vier weken) na de aanvraag starten.

Branche-erkende trainingen en DUO

De komende weken worden de branche-erkende trainingen in de bakkerijsector voor zover mogelijk opgenomen in het scholingsregister van DUO. Dat is gekoppeld aan de STAP-subsidie. Het gaat om de volgende opleiders en trainingen:

Foodbase

 Praktijkbegeleider
 Leidinggeven basis en verdieping
 Toppraktijk
 Marketing
 Operator basis en vervolg
 Jonge ondernemers
 Winkelbegeleiders
Bakery Sweets Center:
 Basiscursus Gistdegen
 Leiderschapstraining

IJscentrum

 IJsbereider
 IJs en Patisserie
 Gespecialiseerde IJsbereider

HAS Hogeschool

 Bakkerijtechnologie
 Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie
 Productontwikkeling en ingrediënten
 Idee ontwikkeling voor foodconcepten
 Workshop Zout- en Suikerverlaging
 Levensmiddelenchemie

Bakery Institue

Het Bakery Institute heeft haar trainingen laten erkennen bij de SVH. Ook deze trainingen komen hierdoor in aanmerking voor financiering vanuit de STAP.

In 2022 is er voor het tijdvak van mei en juni maximaal €36,1 miljoen aan STAP-subsidie beschikbaar.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

'Een gemeenschappelijke taal spreken'

'Een gemeenschappelijke taal spreken'

In veel bakkerijen is een mooi pallet aan nationaliteiten werkzaam, zegt Wim Kannegieter van de NVB in zijn jongste column voor Bakkerswereld. Om elkaars taal goed te leren te spreken - en vooral te verstaan, zijn afspraken nodig in de nieuw te vormen cao voor de Industriële Bakkerij, stelt hij.

Foto: Shutterstock

Bedrijfshulpverlening, want een ongeluk zit in een klein hoekje

Het is de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat begint met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Een goede bhv-organisatie (bedrijfshulpverlening) kan op die momenten een cruciale rol spelen.

Bas Vermeulen begint tijdig met de personeelsplanning voor de laatste maanden van het jaar. Foto's: Bert Jansen

Bas Vermeulen: 'Tijdig de personeelsplanning maken, brengt rust'

Hoe zet je als bakker je personeel zo goed en efficiënt mogelijk in tijdens de eindejaarsperiode, zodat het leuk blijft voor iedereen? Bas Vermeulen van Bakkerij Vermeulen & Den Otter deelt zijn werkwijze en ervaringen.

Foto: archief Bakkerswereld

Personeelstekort vraagt om inventiviteit: bakkers zetten alle zeilen...

Het personeelstekort in de ambachtelijke bakkerijsector begint voor sommige ondernemers nijpend te worden. Eind oktober deed Colinda ten Have uit Nijkerk haar verhaal aan Omroep Gelderland uit de doeken. Een maand eerder vertelde Yvonne Delorme van Het Zaanse Bakkertje geen bakker te kunnen vinden. Het zijn slechts twee voorbeelden. Er wordt op allerlei manieren naar oplossingen gezocht.