Vegan slagroom - 'Luister naar wat de markt vraagt en speel daarop in'

Vegan slagroom - 'Luister naar wat de markt vraagt en speel daarop in'
Marloes van Kuijck van ChiQoorij: 'Debic levert mooie recepten aan bij Vegantop.'

Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina, heeft dit jaar een veganistisch alternatief voor slagroom geïntroduceerd: Debic Vegantop. Inmiddels wordt hiermee in de bakkerijsector op allerlei plekken geëxperimenteerd. 'Het resultaat is verrassend goed - en lekker bovendien!'

Wanneer Jaap Dirks het aanbod krijgt om een gratis sample van Debic Vegantop te bestellen, grijpt hij die kans met beide handen aan. ‘Ik werk als leraar op het Fioretti College in Veghel, waar ik de vakken horeca, bakkerij en recreatie verzorg. Binnen de bakkerijopleiding besteed ik met onze VMBO-leerlingen onder andere aandacht aan trends en ontwikkelingen in de markt. Een vegan topping gebruiken past helemaal binnen dat kader. De leerlingen kennen het nog niet zo goed, maar zijn er wel nieuwsgierig naar.’

Jaap Dirks, leraar op het Fioretti College in Veghel.
Jaap Dirks, leraar op het Fioretti College in Veghel.

Plantaardig alternatief

Samen met zijn leerlingen en ook enkele collega’s maakt Jaap een aantal gebakjes, die normaal gesproken met slagroom zouden worden afgewerkt. ‘We hebben een klein beetje suiker aan de Debic Vegantop toegevoegd en dit product vervolgens als topping gebruikt. Het resultaat is anders dan wanneer je slagroom gebruikt, maar het bleek verrassend goed – en lekker bovendien!'

Qua gebruiksgemak en consistentie lijkt Debic Vegantop op slagroom. Ook de kleur is goed: mooi wit. De smaak en het mondgevoel van echte, volle slagroom zijn eigenlijk niet te overtreffen. Maar Debic Vegantop is een heel aardig plantaardig alternatief.

Luisteren naar de markt

Jaap stamt uit een bakkersfamilie en kent dus vele tradities, maar hij beseft heel goed dat de bakkerijsector met haar tijd moet meegaan. ‘Dat is ook wat ik onze leerlingen wil meegeven. Luister goed naar wat de markt vraagt en probeer daarop in te spelen. Dat is wat je bestaansrecht geeft.’

Ook Debic heeft goed geluisterd naar de markt. Al meer dan honderd jaar maakt Debic roomproducten voor chefs en patissiers. Maar toen de vraag kwam naar plantaardige alternatieven, stond Debic met al haar kennis en expertise klaar om mee te denken over een volwaardige aanvulling op haar assortiment.

Het heeft geresulteerd in Debic Vegantop: een 100% plantaardige topping, die je kunt opkloppen om ermee te decoreren en waar je bavaroises, mousses of vullingen mee kunt maken. Debic Vegantop is dooi- en vriesstabiel, combineert uitstekende opklopprestaties met een subtiele, neutrale smaak en is geschikt voor alle patisserie- en gebakstoepassingen.

Onderscheidend vermogen

Marloes van Kuijck van ChiQoorij werkt inmiddels graag met Debic Vegantop. In haar unieke boetiek in Etten-Leur verkoopt zij onder andere patisserie en chocolade. Haar ambitie is uiteindelijk een derde van het assortiment volledig vegan te maken.

‘Soms vertellen we aan onze klanten dat een product veganistisch is, maar soms zeggen we er ook niets over. De grap is: vrijwel niemand merkt het! Onze vegan gebakjes hebben dezelfde uitstraling als onze overige patisserie. Inmiddels is tien procent van alle online bestellingen vegan. Ik vind het leuk om steeds meer vegan producten te ontwikkelen, omdat we ons hiermee als ambachtelijke speciaalzaak opvallend kunnen onderscheiden van het grootwinkelbedrijf.’

Koud infuseren

Marloes heeft ervan genoten om met Debic Vegantop aan de slag te gaan. ‘Het is net alsof je weer in de schoolbanken zit! Lekker experimenteren met smaken en recepturen. Debic levert mooie recepten aan bij dit product: dat vind ik leuk. Ik maak ze eerst één-op-één, om de werking van het product te leren kennen. Vervolgens ga ik er mijn eigen draai aan geven op basis van kennis en ervaring.'

Ze vervolgt: 'Ik heb 25 jaar als chef op een cruiseschip gewerkt en kook graag op basis van de Indonesische keuken. Nog altijd kies ik bijvoorbeeld gember of citroengras om iets hoog op smaak te brengen. Het mooie van Debic Vegantop is dat je het koud kunt infuseren, bijvoorbeeld met koffie of kaneel. Wanneer ik de Vegantop als topping gebruik, voeg ik met een pipet een paar druppeltjes oranjebloesem of rozenwater toe. Dat geeft een heel verrassende smaak. Bij slagroom kan dit veel minder goed en blijft de smaak dus redelijk voorspelbaar. In die zin werk ik in sommige recepten nu liever met Debic Vegantop dan met slagroom.’

Ik werk in sommige recepten nu liever met Debic Vegantop dan met slagroom”

Diepvriesbestendig

Marloes heeft al eerder met zuivelvervangers gewerkt, maar daarmee nooit het resultaat behaald dat ze nastreeft. ‘Wij werken veel met vers fruit. Wanneer dat een bepaalde zuurgraad heeft, zoals passievrucht of kalamansi, zag een vegan gebakje er al snel uit als een oud vrouwtje: totaal verschrompeld. Met Vegantop blijft het product perfect, ook wanneer je het via de diepvries verwerkt. We hebben een taart doorgesneden, die er na ruim 24 uur nog altijd fris, vers en stevig uitzag. Dat vinden wij belangrijk, want zo zien onze klanten ons gebak thuis ook.'

Marloes noemt zichzelf een Bourgondiër en is dol op alles wat met room en roomboter te maken heeft. Maar veganistisch bakken kost haar mede dankzij producten als Debic Vegantop geen enkele moeite.

‘De klant van vandaag vraagt om plantaardige alternatieven en als speciaalzaak willen wij ons blijven onderscheiden. Dan is het fantastisch wanneer je je vakmanschap kunt aanvullen met de juiste producten. Debic Vegantop is echt een heel fijne uitvinding.’

Dit artikel is gesponsord door Debic.

Kiki Suijkerbuijk: 'Ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor het ambacht.'

Kiki Suijkerbuijk is de nieuwe culinair adviseur bij Debic

Sinds 1 juli heeft Debic een nieuwe culinair adviseur voor de regio's Nederland en België: patissier en chocolatier Kiki Suijkerbuijk. Kiki heeft ervaring opgedaan bij diverse bakkerijen en is sinds 2019 lid van het Nederlandse Patisserie Team. 'Ik kijk er enorm naar uit om bakkers te inspireren met de producten van Debic. Mijn doel is hen te helpen elke dag beter te worden dan gisteren.'

Bakker Barry van der Steen: 'Heel dun uitrollen zorgt voor minimale korstwerking.’

Extra tolerant bladerdeeg perfect voor roomboter amandelstaven

Echte Bakker Van der Steen is al zeer regelmatig in de prijzen gevallen. Wanneer ze nieuws hierover delen op social media, komen de klanten vanuit de hele regio. 'Daarom zorgen we niet alleen bij deelname aan wedstrijden voor perfecte producten. Iedere dag weer willen wij optimale kwaliteit leveren. We kiezen dus voor ingrediënten van de beste leveranciers, zoals boterdeegspecialist Van der Pol.'

IJsje? Gasten van Grensland laten zich onthalen op allerlei zuivel-lekkernijen. Foto's: Grensland

Grensland in nieuw pand: alle zuivel én smaakstudio onder één dak

Zuivelleverancier Grensland heeft in Weerselo een nieuw magazijn betrokken, van waaruit alle innovatie zuivel- en aanverwante producten vanaf nu vandaan komen. In het pand is ook een smaakontwerp-studio gevestigd.

De Vegan crème karamel is gemaakt van pure chocolade met een vulling van karamelcrème

Leonidas introduceert vegan bonbons, zuivel vervangen is grootste...

Leonidas wil kwaliteitschocolade voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is de permanente collectie onlangs uitgebreid met vier vegan bonbons met karamelvulling. 'Het is een uitdaging om alternatieven te vinden voor melk en boter. Maar dat is gelukt', vertelt Nathalie Bello namens het bedrijf.