EZ-minister Adriaansens wil steun mkb in november geregeld hebben: 'Veel zorgen over energie-intensieve bedrijven'

EZ-minister Adriaansens wil steun mkb in november geregeld hebben: 'Veel zorgen over energie-intensieve bedrijven'
Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken. Foto: ANP

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken maakt zich veel zorgen over de mkb-bedrijven die energie-intensief zijn, waaronder bakkerijen. In november wil zij een steunpakket klaar hebben voor deze ondernemers, waarbij ze de hulp nodig heeft van energiebedrijven.

Dat heeft de minister dinsdagavond in Nieuwsuur gezegd als toelichting op de Miljoenennota. Volgens Adriaansens is het niet haalbaar geweest om op Prinsjesdag met een steunpakket voor ondernemers te komen, zoals dat op de valreep nog wel gelukt is voor huishoudens.

Gericht helpen

Vandaag wordt in de Algemene Beschouwingen fors doorgepraat over de mogelijkheden. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing. ‘We willen gericht helpen, we kunnen niet een regeling treffen die voor iedereen gelijk is’, aldus Adriaansens.

De minister roept daarbij de hulp in van energiebedrijven om inzage te krijgen in het verbruik per bedrijf. Dat verschilt sterk per onderneming, het komt neer op maatwerk.

Adriaansens wil vooral energie-intensieve mkb-bedrijven steunen, zei ze in Nieuwsuur. Ze noemt bakkers, tuincentra en sauna's bij name. Deze ondernemers hebben ook te maken met verhoogde vennootschapsbelasting, huren die omhoog gaan, hogere lonen en soms ook met een coronaschuld. ‘Ik maak me heel erg zorgen over die groep mkb'ers’, aldus Adriaansens.

Minister-president Mark Rutte en minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bezochten 14 september bakkerij Lekker Brood in Den Haag. Foto: ANP
Minister-president Mark Rutte en minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bezochten 14 september bakkerij Lekker Brood in Den Haag. Foto: ANP

Gezond economisch klimaat

Tegelijkertijd wil ze een gezond bedrijfsleven aanjagen. Het kabinet kan volgens haar ‘niet ongebreideld’ met steun komen, zoals in coronatijd. ‘Dat kan een verstorend effect hebben op de lange termijn.’

Ook wil ze Nederland aantrekkelijk houden als vestigingsland voor grote ondernemingen. Om die reden is ze voorzichtig grote bedrijven meer te laten betalen, om kleine ondernemers te helpen. ‘We willen ook een interessant vestigingsklimaat houden.’

'Duurde lang'

Adriaansens begrijpt dat mensen die het zwaar hebben vinden dat het te lang duurt voor er maatregelen komen. ‘Ik kan me voorstellen dat deze mensen denken: waarom gebeurt er niks? We hebben al eerder veel gedaan, maar dat moeten we beter laten zien.’ De minister zegt daaruit lering te willen trekken.

Micky Adriaansens bezocht woensdag 14 september samen met Mark Rutte Lekker Brood in Den Haag, waar zij sprak over de oplopende energieprijzen bij ambachtelijke bedrijven.

VVD vindt energieplannen voor mkb te vaag

De VVD vindt de plannen van het kabinet om het midden- en kleinbedrijf te steunen tegen de stijgende energieprijzen intussen te vaag. Ook veel andere partijen in de Kamer pleiten woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen voor meer hulp.

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan dat het nog een pakket voor het mkb aan het uitwerken is. Het denkt aan een aparte subsidieregeling voor 'energie-intensieve mkb'ers'.

Belastingschulden ontstaan tijdens de coronacrisis later terugbetalen”

Volgens fractievoorzitter Hermans van regeringspartij VVD gebeurt het liever 'gisteren dan vandaag' en moeten de plannen samen met het mkb worden uitgewerkt. Ze pleitte er verder voor dat mkb'ers de belastingschulden die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis later terugbetalen dan eerder was afgesproken. Dat moet hun enige verlichting geven, nu de energiekosten zo hoog zijn.

Oppositievoorstellen serieus bekijken

Hermans zei ook dat ze tegenvoorstellen van de oppositie serieus zal bekijken, meldt de NOS. 'We moeten altijd gericht zijn op samenwerking. Maar dat betekent niet dat de VVD elk voorstel één op één zal overnemen.'

Kamerlid Omtzigt vindt dat de coalitie veel meer dan vorig jaar rekening moet houden met de oppositie. Volgens hem is dat toen veel te weinig gebeurd, terwijl het kabinet toen demissionair was.

Veel partijen confronteerden Hermans met het almaar dalende vertrouwen in de politiek. Ze zei, net als Adriaansens, dat ook zij zich dat aantrekt, maar zij hoopt dat het pakket aan maatregelen om mensen financieel tegemoet te komen en om de kosten van energie te matigen, bijdraagt aan het herstel van vertrouwen.

Ze voegde er wel aan toe wel dat het 'rijkelijk lang heeft geduurd' voor het kabinet ermee aan de slag is gegaan om nog voor dit jaar iets te doen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Er komt de laatste jaren veel op ondernemers af in Nederland. Ook de ambachtelijke bakkers ontkomen hier niet aan. Na de coronapandemie ziet de markt zich nu geconfronteerd met aanzienlijk stijgende loonkosten en explosief toenemende grondstofprijzen voor diverse producten. Hoe anticipeer je op veranderende marktomstandigheden?

Complete broodlijn voor groot- en kleinbrood en 163 andere kavels die geveild worden. Foto: Troostwijk

Market Food Group verkast naar Apeldoorn, inboedel Smithuis wordt...

De productielocatie van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal wordt verplaatst naar Apeldoorn. Vanwege de sluiting in Oldenzaal, biedt eigenaar Market Food Group industriële bakkerijmachines voor de productie van groot- en kleinbrood aan in een online-veiling bij Troostwijk Auctions.

Suzanne Corbeek Foto: Andrew Kambel

Eindelijk croissants: Bakkerij MAS opent tweede locatie

Eigenaresse Suzanne Corbeek van Bakkerij MAS opent een tweede locatie. Zo wil ze voldoen aan de assortimentsvraag van haar klanten en maakt ze een langgekoesterde wens waar: croissants bakken. Bakkerswereld praat met haar over switchen van baan, netcongestie en die nieuwe liefde: het bakkersambacht.

Na 105 jaar komt Echte Bakker Van der Kloet in de problemen. Foto: archief Bakkerswereld

Doorstart voor Bakkerij Van der Kloet: negen banen vallen weg

Bakkerij Van der Kloet uit Franeker maakt een doorstart. De voormalig directeur, Jan Douwe Gerbranda, zet het bedrijf met zijn zoon en schoondochter door. Door het faillissement dreigden 77 banen verloren te gaan. In de nieuwe vorm kunnen waarschijnlijk 68 van de 77 werknemers bij de bakkerij blijven werken.