*de eerste versie van dit artikel is gepost op 12 juli
Borghardt is 31 jaar en werkt nu 13 jaar als bakker in loondienst, momenteel bij bakkerij Koning in Noord-Holland. Al enige tijd ziet hij met lede ogen aan dat de sector het zwaar heeft, steeds meer bakkerijen vallen om.
Ook op het oog gezonde bedrijven, die de onevenredige lastendruk niet langer kunnen dragen. Dit betreurt hij ten zeerste. Hij wil de overheid oproepen de ambachtelijke bakkerijen die het moeilijk hebben vanwege de hoge kosten, te ondersteunen.
Bakkerijen vallen om
‘Ik ben zelf bakker en zie alles in de bakkerswereld. De laatste tijd zien we steeds meer bakkerijen die noodgedwongen de deuren moeten sluiten’, aldus Borghardt. ‘Niet alleen de kleine bakkerijen vallen om, ook bakkers die al decennia lang bestaan. De meest voorkomende redenen zijn de hoge energieprijzen. Hier móet iets aan gedaan worden, maar het is eigenlijk al te laat. Daarom is het hoog tijd dat Den Haag met een steunpakket komt voor de bakkerssector. De sector heeft steun nodig met alle huidige faillissementen. Eerst was er corona, toen de energiecrisis’, stelt hij.
‘Broodnodig’
‘Zelf heb ik voor dit vak gekozen omdat ik het prachtig vind om van een paar ingrediënten iets te creëren', zegt Borghardt. 'Voedsel verbindt mensen en bakkers maken daar een groot onderdeel van uit. Het ambacht is al eeuwen oud en moet blijven bestaan.' Borghardt wil zich hard maken voor zijn baan, maar ook voor de ambacht waarin hij werkt. ‘Wij bakkers kunnen dingen die de industrie niet kan. Wij zijn broodnodig’, stelt hij.
Meer dan een ambacht
Industrie en ambacht zijn twee vakken apart, vindt Borghardt. 'Ambacht is een vakmanschap waaraan de industrie niet kan tippen. Toch heeft het ambacht te lijden onder de industrie.'
Borghardt stelt dat bakkers moeten blijven innoveren om mee te groeien met de tijd: ‘Wij van het ambacht hebben een inhaalslag te maken, naar eigen zeggen staan we te lang stil. Het ambacht moet gered worden. Daar wil ik mij hard voor maken, want dat gaat me aan mijn hart.’
‘Kom in actie!’
Hij roept de bakkerijsector op om in actie te komen en zijn petitie te ondertekenen. Het doel is 500 handtekeningen binnen te halen en die aan te bieden aan de minister.
'Bakkers komen vaak te weinig voor zichzelf op’, ziet hij. Met de petitie hoopt hij hierin verandering in te brengen. ‘Andere sectoren worden wel geholpen en dan zouden wij dit prachtige ambacht teloor laten gaan?’ Borghardt wil de petitie overhandigen aan de (demissionaire) minister van financiën zodra er genoeg handtekeningen zijn verzameld.
De teller staat op 14 augustus op 173 ondertekenaars. De petitie kan hier getekend worden
Ovens kosten energie
Ook Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) ziet dat de sector het soms zwaar heeft, zo laat hij weten op een bijeenkomst van de FNLI. De afgelopen jaren zijn consumenten minder brood gaan eten.
Hoewel de verwaarding van brood- en broodproducten is verbeterd en omzetten niet langer grotendeels afhankelijk zijn van volumes die worden verkocht, kampt de branche wel met de concurrentie van alle andere vormen van maagvulling, andere eetmomenten en snackgedrag.
‘Nederlanders aten in 2009 61,7 kilo brood per jaar. In 2017 was dat nog 48,6 kilo, een afname in 8 jaar tijd van 21% in volume.’ Het zijn bedreigingen die meteen ook kansen zijn. Maar de bakkerij staat voor meer uitdagingen. Onder andere de kosten voor productie zijn gestegen, zegt Janssen. Eufemistisch: ‘Ovens kosten behoorlijk wat energie.’
Steun vanuit de overheid
Intussen pleit bakker Erik Borghardt voor steun vanuit de overheid zodat bakkers kunnen investeren in een duurzaam productieproces, elektrische ovens bijvoorbeeld. ‘Wanneer bakkers steun krijgen kunnen zij inzetten op energiezuinige apparatuur. Productiekosten kunnen hiermee omlaag én het draagt bij aan de energietransitie, daar heeft de overheid ook weer baat bij’, aldus Borghardt.