Update: Borghardt startte petitie om ambacht te redden, teller staat op ruim 170

Update: Borghardt startte petitie om ambacht te redden, teller staat op ruim 170

Bakker Erik Borghardt maakt zich zorgen over de bakkerijsector. Hij startte eind juni een petitie om het ambacht te redden en wil deze aanbieden aan de (demissionaire) minister van financiën. 'Bakkers komen te weinig voor zichzelf op', vindt hij

*de eerste versie van dit artikel is gepost op 12 juli

Borghardt is 31 jaar en werkt nu 13 jaar als bakker in loondienst, momenteel bij bakkerij Koning in Noord-Holland. Al enige tijd ziet hij met lede ogen aan dat de sector het zwaar heeft, steeds meer bakkerijen vallen om.

Ook op het oog gezonde bedrijven, die de onevenredige lastendruk niet langer kunnen dragen. Dit betreurt hij ten zeerste. Hij wil de overheid oproepen de ambachtelijke bakkerijen die het moeilijk hebben vanwege de hoge kosten, te ondersteunen.

Bakkerijen vallen om

‘Ik ben zelf bakker en zie alles in de bakkerswereld. De laatste tijd zien we steeds meer bakkerijen die noodgedwongen de deuren moeten sluiten’, aldus Borghardt. ‘Niet alleen de kleine bakkerijen vallen om, ook bakkers die al decennia lang bestaan. De meest voorkomende redenen zijn de hoge energieprijzen. Hier móet iets aan gedaan worden, maar het is eigenlijk al te laat. Daarom is het hoog tijd dat Den Haag met een steunpakket komt voor de bakkerssector. De sector heeft steun nodig met alle huidige faillissementen. Eerst was er corona, toen de energiecrisis’, stelt hij.

‘Broodnodig’

‘Zelf heb ik voor dit vak gekozen omdat ik het prachtig vind om van een paar ingrediënten iets te creëren', zegt Borghardt. 'Voedsel verbindt mensen en bakkers maken daar een groot onderdeel van uit. Het ambacht is al eeuwen oud en moet blijven bestaan.' Borghardt wil zich hard maken voor zijn baan, maar ook voor de ambacht waarin hij werkt. ‘Wij bakkers kunnen dingen die de industrie niet kan. Wij zijn broodnodig’, stelt hij.

Meer dan een ambacht

Industrie en ambacht zijn twee vakken apart, vindt Borghardt. 'Ambacht is een vakmanschap waaraan de industrie niet kan tippen. Toch heeft het ambacht te lijden onder de industrie.'

Borghardt stelt dat bakkers moeten blijven innoveren om mee te groeien met de tijd: ‘Wij van het ambacht hebben een inhaalslag te maken, naar eigen zeggen staan we te lang stil. Het ambacht moet gered worden. Daar wil ik mij hard voor maken, want dat gaat me aan mijn hart.’

‘Kom in actie!’

Hij roept de bakkerijsector op om in actie te komen en zijn petitie te ondertekenen. Het doel is 500 handtekeningen binnen te halen en die aan te bieden aan de minister.

'Bakkers komen vaak te weinig voor zichzelf op’, ziet hij. Met de petitie hoopt hij hierin verandering in te brengen. ‘Andere sectoren worden wel geholpen en dan zouden wij dit prachtige ambacht teloor laten gaan?’ Borghardt wil de petitie overhandigen aan de (demissionaire) minister van financiën zodra er genoeg handtekeningen zijn verzameld.

De teller staat op 14 augustus op 173 ondertekenaars. De petitie kan hier getekend worden

Ovens kosten energie

Ook Frank Janssen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) ziet dat de sector het soms zwaar heeft, zo laat hij weten op een bijeenkomst van de FNLI. De afgelopen jaren zijn consumenten minder brood gaan eten.

Hoewel de verwaarding van brood- en broodproducten is verbeterd en omzetten niet langer grotendeels afhankelijk zijn van volumes die worden verkocht, kampt de branche wel met de concurrentie van alle andere vormen van maagvulling, andere eetmomenten en snackgedrag.

‘Nederlanders aten in 2009 61,7 kilo brood per jaar. In 2017 was dat nog 48,6 kilo, een afname in 8 jaar tijd van 21% in volume.’ Het zijn bedreigingen die meteen ook kansen zijn. Maar de bakkerij staat voor meer uitdagingen. Onder andere de kosten voor productie zijn gestegen, zegt Janssen. Eufemistisch: ‘Ovens kosten behoorlijk wat energie.’

Steun vanuit de overheid

Intussen pleit bakker Erik Borghardt voor steun vanuit de overheid zodat bakkers kunnen investeren in een duurzaam productieproces, elektrische ovens bijvoorbeeld. ‘Wanneer bakkers steun krijgen kunnen zij inzetten op energiezuinige apparatuur. Productiekosten kunnen hiermee omlaag én het draagt bij aan de energietransitie, daar heeft de overheid ook weer baat bij’, aldus Borghardt.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT/Bakkerswereld

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en Bakkerswereld. 

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Suzanne Corbeek Foto: Andrew Kambel

Eindelijk croissants: Bakkerij MAS opent tweede locatie

Eigenaresse Suzanne Corbeek van Bakkerij MAS opent een tweede locatie. Zo wil ze voldoen aan de assortimentsvraag van haar klanten en maakt ze een langgekoesterde wens waar: croissants bakken. Bakkerswereld praat met haar over switchen van baan, netcongestie en die nieuwe liefde: het bakkersambacht.

Na 105 jaar komt Echte Bakker Van der Kloet in de problemen. Foto: archief Bakkerswereld

Doorstart voor Bakkerij Van der Kloet: negen banen vallen weg

Bakkerij Van der Kloet uit Franeker maakt een doorstart. De voormalig directeur, Jan Douwe Gerbranda, zet het bedrijf met zijn zoon en schoondochter door. Door het faillissement dreigden 77 banen verloren te gaan. In de nieuwe vorm kunnen waarschijnlijk 68 van de 77 werknemers bij de bakkerij blijven werken.

Lard Breebaard en Mas van Aalderen zijn Kometenbrood begonnen. Inmiddels is de bakkerij verhuisd naar de ms. van Riemsdijkweg in Amsterdam. Yara Topp (midden) runt daar het bakkerscafé. Foto's: Diederik van der Laan

Coronabakkers runnen succesvolle no-nonsense bakkerij met café: Kometen Brood

In coronatijd begonnen Lard Breebaart en Mas van Aalderen afzonderlijk van elkaar thuis met het bakken van desembrood. Thuis is Amsterdam-Noord. Inmiddels runnen deze carrièreswitchers samen met Yara Topp nu Kometen Brood & Café, een bedrijf met 50 medewerkers.

Hoe werkt dat nou precies? Foto's: Herbert Wiggerman

Hoe je met de juiste machines van een middelgrote bakkerij een efficëntiekampioen maakt

Middelgrote bakkerijen in ons land hebben het niet altijd makkelijk. Efficiënt produceren van brood in een tijd met hoge personeelskosten, hoge transportkosten en hoge energiekosten zijn uitdagingen. Bovendien is sprake van personeelskrapte. Rademaker in Culemborg presenteerde in juni samen met M.O.C. oplossingen.