Forse subsidie mogelijk op vacuümkamer, bakker Eric van Otten bespaart 60%

Forse subsidie mogelijk op vacuümkamer, bakker Eric van Otten bespaart 60%
De vacuümkamers kunnen ook naast elkaar worden geïnstalleerd, bij grote bedrijven.

Vacuüm Cooling (VC) koelen bespaart energie doordat het bakproces in de oven wordt verkort en als het ware kort doorgaat in de vacuümkamer. Vanwege het energiebesparende effect van deze techniek, blijkt een ruime overheidssubsidie mogelijk

Nieuwe technieken schreiden voort, ook in de bakkerijsector. Artificial Intelligence (AI) kan helpen om het bereidingsproces efficiënter maken, het tekort aan arbeidskrachten op te vangen en energie te besparen.

Vacuüm koelen is een manier om energie te besparen

Vacuüm koelen is eveneens een manier om energie te besparen. Weliswaar nog niet aangestuurd door AI, maar al wel behoorlijk ver geautomatiseerd. Het product dat via een vacuümkamer wordt verwerkt, verbetert bovendien. Het houdt beter stand in volume en heeft dunnere, zo nodig krokante korst. De kwaliteit van brood en banket wordt hiermee verbeterd, de versheid en houdbaarheid worden verlengd.

Dankzij de kortere baktijd, die leidt tot energiebesparing én CO2-reductie, zijn er voor VC momenteel aantrekkelijk subsidieregelingen mogelijk. ‘Daardoor komt de investering in deze techniek voor steeds meer bakkers binnen handbereik. Ook voor kleinere bakkers’, zegt Michel Schröder, werkzaam bij Weber Cooling dat vacuümkamers levert.

Van Otten deed aanvraag met succes

Schröder is begrijpelijk enorm enthousiast. ‘Er zijn bij de overheid twee potjes beschikbaar, met in totaal €135 miljoen. Bakkers kunnen daar een beroep op doen, zelf of via hun adviseur of accountant. Onlangs hebben we aan Patissier en Broodspecialist Van Otten een systeem verkocht, waarvoor samen met een subsidie-adviseur subsidie is aangevraagd en verleend. Voor van Otten betekent dit een reductie van ruim de helft op zijn investering.’  

VC-specialist Michel Schröder aan het werk met de vacuüm kamer. Foto's: Koos Groenewold
VC-specialist Michel Schröder aan het werk met de vacuüm kamer. Foto's: Koos Groenewold

Doordat er gemiddeld 30% korter gebakken wordt, kan in dezelfde tijd bovendien meer gebakken worden in dezelfde ovens. Hierdoor kan de productie efficiënter en groter worden. Schröder: ‘Voor onder andere busbrood zien we dat bakkers van 1,2 ladingen per uur naar 2,0 ladingen per uur kunnen gaan, een productiviteitswinst van ruim 60%.’

De regelingen zelf

De belangrijkste regeling waar aanspraak op gedaan kan worden, is de zogenoemde Versnelde klimaatinvesteringen industrie (Veki-regeling). Deze loopt tot 9 januari 2024, in de pot zit in totaal €135 miljoen. Per aanvraag geldt een maximum bedrag van €15 miljoen. De subsidie is bedoeld voor investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt.

Schröder: ‘Wie het eerst komt, het eerste maalt. Een toepasselijke spreuk voor bakkers. De verwachting is dat de subsidiepot nog voldoende groot is voor aanvragen die in elk geval de komende twee maanden binnenkomen.’

Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.
Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.

Bepaalde eisen

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet de investering in verhouding staan tot de CO2-reductie die behaald wordt (€80 per ton CO2-reductie). Als de subsidie-aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen ondernemers een systeem aanschaffen met een maximum van 50% dankzij de Veki-subsidie (voor het mkb, en minimaal 30% voor het grootbedrijf).

Daarnaast kan, na de investering, een EIA-subsidie aangevraagd worden. Afhankelijk van de onderneming kan de totale subsidie hierdoor oplopen tot ruim 60%.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Er komt de laatste jaren veel op ondernemers af in Nederland. Ook de ambachtelijke bakkers ontkomen hier niet aan. Na de coronapandemie ziet de markt zich nu geconfronteerd met aanzienlijk stijgende loonkosten en explosief toenemende grondstofprijzen voor diverse producten. Hoe anticipeer je op veranderende marktomstandigheden?

Complete broodlijn voor groot- en kleinbrood en 163 andere kavels die geveild worden. Foto: Troostwijk

Market Food Group verkast naar Apeldoorn, inboedel Smithuis wordt...

De productielocatie van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal wordt verplaatst naar Apeldoorn. Vanwege de sluiting in Oldenzaal, biedt eigenaar Market Food Group industriële bakkerijmachines voor de productie van groot- en kleinbrood aan in een online-veiling bij Troostwijk Auctions.

Suzanne Corbeek Foto: Andrew Kambel

Eindelijk croissants: Bakkerij MAS opent tweede locatie

Eigenaresse Suzanne Corbeek van Bakkerij MAS opent een tweede locatie. Zo wil ze voldoen aan de assortimentsvraag van haar klanten en maakt ze een langgekoesterde wens waar: croissants bakken. Bakkerswereld praat met haar over switchen van baan, netcongestie en die nieuwe liefde: het bakkersambacht.

Na 105 jaar komt Echte Bakker Van der Kloet in de problemen. Foto: archief Bakkerswereld

Doorstart voor Bakkerij Van der Kloet: negen banen vallen weg

Bakkerij Van der Kloet uit Franeker maakt een doorstart. De voormalig directeur, Jan Douwe Gerbranda, zet het bedrijf met zijn zoon en schoondochter door. Door het faillissement dreigden 77 banen verloren te gaan. In de nieuwe vorm kunnen waarschijnlijk 68 van de 77 werknemers bij de bakkerij blijven werken.