'Kwaliteit en rendement uit duurzaamheidsinvestering met Weber vacuümkoeling'

'Kwaliteit en rendement uit duurzaamheidsinvestering met Weber vacuümkoeling'
Léon van der Zee van Burnex Group met bakker Arjan van der Eijk en Michel Schröder van Weber.

Arjan van der Eijk, De Echte Bakker uit Haastrecht, blikt tevreden terug op zijn investering in nieuwe HEIN-ovens en Weber vacuümkoeltechniek via Burnex Group. 'Het levert op veel vlakken voordelen op.'

Voor Van der Eijk staat vakmanschap centraal in zijn ambachtelijke bakkerij. Al ruim acht jaar werkt hij samen met Burnex Group / A&A Bakkerijadvies, de distributeur van Hein ovens en koeltechniek, en Weber Vacuum Cooling. Daarnaast levert Burnex Group verschillende merken bakkerijmachines voor ambacht, retail en foodservice. ‘De samenwerking begon destijds met de aankoop van een eerste oven. Dat beviel zo goed dat we een jaar geleden hebben geïnvesteerd in twee nieuwe Hein ovens en een innovatieve Weber vacuümkoeler’, vertelt Van der Eijk.

Minder zware nachtdiensten

Een belangrijke overweging om te investeren in Weber was de mogelijkheid om personeel uit de zware nachtdiensten te halen. ‘Dankzij de vacuümkoeltechniek kunnen we nu 25% sneller werken en de werktijden verkorten. Dat levert een urenwinst op voor het personeel in de nachtshifts.’ Het maakt de planning personeelsvriendelijker en draagt bij aan een gezonde werk-privébalans.

Dankzij de vacuümkoeltechniek kunnen we nu 25% sneller werken en de werktijden verkorten”

‘Normaal bak je een brood bijna 40 minuten’, legt Van der Eijk uit. ‘Nu bakt het binnen een half uur gaar in de oven. Daarna gaat de kar met brood direct de vacuümkoeler in. Zo komt de oven eerder vrij voor een nieuwe lading en winnen we productietijd.’

De aanschaf van het nieuwe bakkerijconcept stuitte aanvankelijk op enige reserve bij het personeel, erkent Van der Eijk. ‘In eerste instantie werkten we met een demo-machine. Deze beviel dusdanig goed, dat we besloten over te gaan tot aankoop. Na een zorgvuldige inwerkperiode en evaluatie zijn we zeer tevreden. Mijn personeel merkt dat het minder druk is en dat ze wat later kunnen beginnen, terwijl de kwaliteit van bakproducten beter is. Dat geeft natuurlijk alleen maar werkplezier.’

Rendement

Naast de verbeterde arbeidsomstandigheden levert de investering in de apparatuur aanzienlijke financiële besparingen op. ‘We verbruiken nu 20 tot 25% minder gas dankzij de nieuwe HEIN ovens, met de huidige prijzen is dat een flinke kostenbesparing. En met de nachtelijke urenwinst kunnen we ook fors besparen op personeelskosten voor de nachtdiensten.’

We verbruiken nu 20 tot 25% minder gas dankzij de nieuwe HEIN ovens, met de huidige prijzen is dat een flinke kostenbesparing”

Van der Eijk erkent dat de initiële investering fors was. ‘Maar om je personeel te behouden in deze krappe arbeidsmarkt, is het een broodnodige stap. Uiteindelijk zorgt dit innovatieve concept voor tevreden medewerkers én lagere personeelskosten.’

Superieure bakkwaliteit

Een ander groot pluspunt vormt de aantoonbaar hogere kwaliteit van het brood dankzij Weber vacuümkoeling. ‘Het brood blijft tot vier dagen mals en vers, waar dat normaal na twee dagen al snel uitdroogt. Klanten die het brood invriezen, merken eveneens dat het na ontdooien veel langer vers blijft. Dat onderscheidende kwaliteitsniveau is natuurlijk enorm belangrijk voor ons als ambachtelijke bakker.’

Links het krentenbrood dat met de vacuümkoeling is gebakken. ‘Met de vacuümkoeling zien we meer volume en stand in het product. Daarbij blijft het brood ook langer vers en mals.’
Links het krentenbrood dat met de vacuümkoeling is gebakken. ‘Met de vacuümkoeling zien we meer volume en stand in het product. Daarbij blijft het brood ook langer vers en mals.’

Van der Eijk prijst de flexibiliteit van het bakproces met de ovens en vacuümtechniek. ‘Het is echt degelijke, kwalitatieve apparatuur. Je kunt gemakkelijk wisselen tussen de ovens met dezelfde soort karren en in verschillende temperatuurzones bakken. Dat maakt het bakproces heel efficiënt.’

Verdere verduurzaming

Voor de toekomst kijkt Van der Eijk uit naar een mogelijke verdere verduurzaming van zijn bedrijfsprocessen. ‘We hebben nu al het merendeel van de bakkerij gemoderniseerd met Burnex Group.
Maar er is zeker potentie voor extra energiebesparingen.’

De bakker wil hierbij ook blijven samenwerken met de Burnex Group. ‘We hebben al een paar open dagen gepland om het innovatieve bakkerijconcept te presenteren aan collega-bakkers. Dat willen we graag samen met Burnex en Weber uitdragen en laten zien waarom we het beter doen dan de supermarkt.’

Croissant kunnen nu gebakken worden met veel meer volume door de inzet van de vacuümkoeling.
Croissant kunnen nu gebakken worden met veel meer volume door de inzet van de vacuümkoeling.

Die verduurzamingsplannen krijgen mogelijk een impuls dankzij overheidssubsidie regelingen zoals de VEKI en EIA. Léon van der Zee van Burnex Group: ‘Met de herstart van deze duurzaamheidsregelingen vanaf juni 2024 wordt investeren in Weber vacuümkoeling financieel extra aantrekkelijk voor bakkers. Een mooie kans voor branches als de bakkerijsector om de stap naar vergroening te zetten met hoogwaardige technologie.’

Totaaloplossing

Burnex Group biedt totaaloplossingen op maat, benadrukt Léon van der Zee. ‘Samen met onze partners als Weber en HEIN kunnen we bakkers volledig ondersteunen op het gebied van vacuümkoeltechniek, ovens, koelinstallaties en bakkerijmachines voor de modernste bakkerijprocessen. Met meer dan 45 jaar ervaring en 24/7 service staan we garant voor kwaliteit, continuïteit en innovatie.’

Dit artikel is gesponsord door Burnex Group.