Streep door ontwikkelingssteun voor bakkerijscholen, STIOS stopt

Streep door ontwikkelingssteun voor bakkerijscholen, STIOS stopt
Onder meer in Mongolië was STIOS actief, bijvoorbeeld met deze taartbakles in Ulaanbatar.

Stichting Internationale Ontwikkelingssamenwerking voor de Bakkerij (STIOS) stopt met haar werkzaamheden. De stichting heeft in Afrika, Oost-Europa en Azië talloze bakkerijscholen ondersteund, maar ziet zich nu genoodzaakt haar activiteiten te beëindigen. De stichting mag zich laten voorstaan op een rijke nalatenschap.

STIOS heeft zich jarenlang ingezet voor technische ondersteuning van bakkerijscholen in ontwikkelingslanden. Ze moet nu stoppen. 'Moeilijkheden met het invullen van bestuursfuncties, het wegvallen van donoren en de uitdaging om geschikte scholen te vinden, liggen aan deze beslissing ten grondslag', vertelt emeritus-bakkerijtechnoloog Piet Sluimer. Hij was onder meer via TNO en PUM betrokken bij de organisatie. 'Momenteel werkt STIOS aan een laatste project in Gambia, een mooie afsluiting', vertelt hij.

Commissie

De stichting kent een rijke geschiedenis. Ze is in 1980 begonnen als een commissie van het Genootschap voor de Bakkerij. Initiatiefnemer was Andries Gort, directeur van het gelijknamige adviesbureau. Andere ‘Founding Fathers’ waren Wim Barendsen (Unilever en stichter van het Bakkerijmuseum in Hattem), Dick de Ruiter (directeur van het instituut voor Graan, Meel en Brood TNO) en Peter Borgdorff (secretaris Bond voor Christelijke Ondernemers in het Bakkersbedrijf - BCOB).

Toen de commissies van het Genootschap in 1986 werden opgeheven, is STIOS als zelfstandige stichting doorgegaan. Ze werkte samen met organisaties uit de bakkerij en maalderij, toeleveranciers en later ook met de PUM (senior-experts). Veel bakkerij-apparatuur en ander materiaal werd verkregen uit de Stillegregeling uit de jaren 90, met steun van Bakkers voor Bakkers.

Kenia-broodje

Het eerste project, dat vijf jaar duurde, begon in 1983 op een school in Kenia. Bekend uit die tijd is het Kenia-broodje dat door veel bakkers in Nederland werd gebakken, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan het project.

Daarna is een project in Zimbabwe uitgevoerd. Sluimer: 'Een terechte vraag is of de overgedragen kennis blijvend is. Bij een later bezoek aan die scholen bleken ze in hoge mate ‘geafrikaniseerd’ te zijn, maar hele delen van het Europese lesmateriaal werden nog wel steeds gebruikt.'

Bij de eerste projecten van STIOS was een Nederlandse leraar permanent aan de school verbonden. In latere projecten werd de kennisoverdracht bereikt door missies met een duur van enkele weken een paar keer uit te voeren.

Laatste project in Gambia

Het laatste wapenfeit van STIOS wordt binnenkort afgesloten. Dat begon in 2019: er werd een bezoek gebracht aan een school voor beroepsonderwijs in Gambia met de welluidende naam The President’s International Awards Skills and Entrepreneurs Development Center (PIA), een organisatie gesticht door de Britse Prins Philips in de jaren 70 van de vorige eeuw.

De school bleek nog een bakkerijafdeling te missen en al gauw werd een 'memorandum of understanding' opgesteld, waarin de taken verdeeld werden. PIA zou voor een nieuw gebouw zorgen, STIOS zou de inventaris leveren en installeren en PUM zou de training van toekomstige leraren uitvoeren.

De coronacrisis zorgde voor wat vertraging, maar in 2022 had PIA voor een gebouw gezorgd: een bakkerijlokaal van circa 100m2, een gekoelde ruimte voor korstwerk, een afsluitbare opslagruimte voor materialen en grondstoffen, een theorielokaal, een lerarenkamer, een kleedlokaal en twee toiletten. 'In één woord: geweldig', aldus Sluimer.

In Gambia ontvangen de vier trainees hun certificaat. Beeld: STIOS
In Gambia ontvangen de vier trainees hun certificaat. Beeld: STIOS

De financiële middelen van STIOS bleken nog voldoende toereikend om voor een zeer complete inventaris te zorgen, een unicum voor bakkerijscholen in Afrika. De inventaris is gekocht in Nederland en getransporteerd naar Gambia, met behulp van de NGO Gambia for You. Tenslotte hebben PUM-deskundigen de trainingen verzorgd van de vier toekomstige leraren. 'De start van hun eerste cursus staat gepland voor begin volgend jaar, een uitstekende afsluiting van de werkzaamheden van STIOS', besluit Sluimer namens de organisatie.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.