Extra tolerant bladerdeeg perfect voor roomboter amandelstaven

Extra tolerant bladerdeeg perfect voor roomboter amandelstaven
Bakker Barry van der Steen: 'Heel dun uitrollen zorgt voor minimale korstwerking.’

Echte Bakker Van der Steen is al zeer regelmatig in de prijzen gevallen. Wanneer ze nieuws hierover delen op social media, komen de klanten vanuit de hele regio. 'Daarom zorgen we niet alleen bij deelname aan wedstrijden voor perfecte producten. Iedere dag weer willen wij optimale kwaliteit leveren. We kiezen dus voor ingrediënten van de beste leveranciers, zoals boterdeegspecialist Van der Pol.'

Halverwege oktober staat de website van Echte Bakker Van der Steen al vol met Sinterklaas- en kerstproducten. De bakker heeft allerlei cadeaupakketten samengesteld in diverse prijsklassen en natuurlijk ontbreken ook de roomboter amandelstaven niet in het decemberassortiment. De eerste bestellingen van letters en kransen komen binnen en zorgen ervoor dat de feestdagen al volop in beeld zijn bij de Brabantse bakkers.

'De eerste roomboter amandelstaven liggen eind september al in onze winkel.'
'De eerste roomboter amandelstaven liggen eind september al in onze winkel.'

'We maken roomboter amandelstaven, letters en kerstkransen', vertelt bakker Barry van der Steen, die samen met zijn broer Jeroen eigenaar is van het familiebedrijf in Made. 'De eerste roomboter amandelstaven liggen eind september al in onze winkel, tijdens de kermis van Made. Ik begin een paar weken daarvoor met proefbakken: kijken hoe het bladerdeeg dit jaar werkt, hoe we het het beste kunnen uitrollen en hoe het reageert op andere grondstoffen zoals bloem.'

Extra tolerant bladerdeeg

Echte Bakker Van der Steen werkt voor de roomboter amandelstaven graag met het extra tolerante bladerdeeg van Van der Pol. 'We gebruiken hun gewone bladerdeeg voor snacks, zoals saucijzenbroodjes of appelflappen. Het extra tolerante bladerdeeg zetten we heel graag in voor onze roomboter amandelstaven en de daarvan afgeleide producten, zoals kransen en letters. Dit bladerdeeg kun je namelijk heel dun uitrollen: wij verwerken het op een dikte van 1,1 millimeter. Ander bladerdeeg wordt dan vrij slap en is lastig te verwerken, maar dit extra tolerante bladerdeeg behoudt z’n stevigheid.'

Het extra tolerante bladerdeeg van Van der Pol is dan ook speciaal ontwikkeld voor het maken van de beste roomboter amandelstaven. Het wordt geproduceerd volgens de Franse methode en bestaat uit 192 laagjes. De specifieke plastische roomboter in het deeg maakt het mogelijk om het deeg zeer dun uit te rollen.

Als de korst te wild bladert, wordt het vanwege het schilferige deeg een rommeltje op je bordje of gebaksschotel”

Bakkers Jeroen en Barry hechten aan dat dunne laagje bladerdeeg rondom hun decemberproducten, omdat dit niet zo wild bladert in het eindproduct. 'Je wilt in roomboter amandelstaven niet teveel werking hebben in het product, zodat de consument het mooi kan aansnijden en de vulling perfect tot zijn recht komt. Als de korst te wild bladert, wordt het vanwege het schilferige deeg een rommeltje op je bordje of gebaksschotel.'

Wedstrijden

Wanneer Barry in september aan het experimenteren slaat met het extra tolerante bladerdeeg van Van der Pol, houdt hij altijd even ruggenspraak met de baktechnisch adviseur van de boterdeegspecialist. 'Als ambachtelijke bakker werk je met natuurproducten. Dat betekent dat je resultaten het ene jaar anders zijn dan het andere jaar. Vorig jaar was de werking van het bladerdeeg fors, terwijl je deze dus zo minimaal mogelijk wilt hebben. Dat bleek aan de bloem te liggen. Zo stuur ik op basis van onze eigen ervaringen en de tips van Van der Pol het proces op tijd bij.'

'Als ambachtelijke bakker werk je met natuurproducten. Dat betekent dat je resultaten het ene jaar anders zijn dan het andere jaar.'
'Als ambachtelijke bakker werk je met natuurproducten. Dat betekent dat je resultaten het ene jaar anders zijn dan het andere jaar.'

Op tijd bijsturen is belangrijk, want Echte Bakker Van der Steen neemt regelmatig deel aan wedstrijden en productkeuringen. Ook de roomboter amandelstaven worden dit jaar gekeurd. Al driemaal was het bedrijf Beste Echte Bakker van het Jaar: in 2013, 2019 en 2022. Bovendien hebben de bakkers diverse prijzen en nominaties in de wacht gesleept, bijvoorbeeld voor hun Brabantse worstenbroodjes, paasbroden en kerststollen.

Binnenkort leveren we onze roomboter amandelstaven in voor een keuring door het Echte Bakkersgilde”

'Deelname aan wedstrijden zorgt voor onderscheid met de supermarkt en maakt ons overduidelijk een echt ambachtelijke bakker. Binnenkort leveren we onze roomboter amandelstaven in voor een keuring door het Echte Bakkersgilde. Een week later horen we of we tot de finalisten behoren. Is dat het geval, dan komt er in de week daarna een mysteryshopper langs die onze roomboter amandelstaven nog eens ophaalt. Ze moeten dus niet alleen voor de wedstrijd, maar ook in de winkel perfect in orde zijn. Nu is dat voor ons geen enkel probleem: voor een wedstrijd zetten we uiteraard wel even de puntjes op de i, maar wij gaan sowieso altijd voor optimale kwaliteit. Kom gerust eens proeven!'

Dit artikel is gesponsord door Van der Pol.