Alles over Ambacht

Foto: NBOV
Ondernemenmetjehanden.nl moet bakkers helpen in hun ambacht

Om de ambachtelijke sector te versterken, lanceren VNO-NCW, MKB-Nederland en zes brancheorganisaties het kennisplatform Ondernemenmetjehanden.nl. Het gratis platform, waaraan ook de NBOV deelneemt, moet ambachtelijke bedrijven helpen toekomstbestendig te worden, aantrekkelijker te zijn als leerbedrijf en in hun essentiële bedrijfsvoering.

Bas Gommans gaat opnieuw voor de hoogste titel in de bakkerij. 
Foto's: Gommans
Gommans gaat opnieuw voor Meester-titel: 'De handdoek in de ring...

Na eerdere deelname in 2022, waarbij de felbegeerde titel nét buiten bereik bleef, is bakker Bas Gommans uit Sevenum vastbesloten in 2025 wél de hoogste eer in het vak te behalen. Die van Meester Boulanger.

Ode aan de baguette: Franse postzegel met broodgeur
Ode aan de baguette: Franse postzegel met broodgeur

In Frankrijk wordt de baguette op een bijzondere wijze geëerd. De Franse postleverancier La Poste heeft namelijk een postzegel met broodgeur op de markt gebracht.

Gert, Jeffrey en Karin  van Soest. Foto: Fred Libochant Fotografie

Hillegom / Chocolaterie Pierre /  familie Van Soes / atelier en winkel
Chocolaterie Pierre: van piepklein naar leider in het ambacht

Chocolaterie Pierre is van één van de allerkleinste chocolaterieën uitgegroeid tot een van de grootste, ambachtelijke chocolaterieën in Nederland. Belangrijke succesfactoren voor de groei zijn volgens ondernemers Gert, Karin en Jeffrey van Soest klantvriendelijkheid, versheid en het trainen van medewerkers.

Bloemen in brood.
Foto's: Theo Jennissen
De mogelijkheden van bloemen en brood, een verkenning door Ineke...

Er bestaan naar schatting 300.000 eetbare planten, maar de mens eet vooral tarwe, rijst en aardappelen. Kunnen we ons menu uitbreiden? Bloemen gaan eten? Koks en patissiers gebruiken ze al. Maar de bakker? Ineke Berentschot verkent de mogelijkheden en komt met een aantal recepten.

Tom van Otterloo en Marcel Silfhout zijn gedreven om het échte bakkersambacht nieuw leven in te blazen. Foto's: Koos Groenewold
Historisch dieptepunt brengt bakker en boer op idee

Tom van Otterloo slaakt een noodkreet. Want in Nederland is het aandeel brood dat wordt verkocht bij ambachtelijke bakkerijen volgens de jongste cijfers gezakt tot 14 procent. Samen met natuurboer Marcel van Silfhout zet hij GraanGeluk Bakkerista op de kaart. Wat drijft de natuurboer en deze 64-jarige bakker?

Foto: SIGEP
Desserts in de spotlight tijdens Sigep 2023

SIGEP keert van 21 tot en met 25 januari terug in Rimini Exo Center. Meer dan duizend exposerende merken nemen deel aan de 44e editie van 'The Dolce World Expo', waarbij de nieuwste trends worden getoond op het gebied van ijs, patisserie, ambachtelijke bakkerij en koffie. Tijdens de vakbeurs wordt dit keer extra aandacht besteed aan desserts.

Foto: Royal Steensma
Waarom de Franse baguette cultureel erfgoed is geworden

De Franse baguette is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft de VN-organisatie bekendgemaakt. De directeur-generaal Audrey Azoulay noemt het ambachtelijke stokbrood 'een synoniem voor delen en gezelligheid'. Ze vindt het belangrijk dat dit gebruik blijft voortbestaan.

De kwaliteit neemt toe, maar blijf oefenen, oefenen, oefenen, aldus de keurmeesters. Foto's: Piet Haaksma
Bakkersvakwedstrijden nieuwe stijl: welke ondernemers mogen zich...

In een bomvol Abe Lenstra Stadion in Heerenveen zijn woensdag 9 november de Nederlands kampioenen brood-, banket- en koekbakken bekendgemaakt. Aan Hanno Spanninga de eer om de eerste nieuwe versie van de BakkersVakWedstrijden te presenteren.

Jan Verwijs: ‘Een belangrijke verklaring voor het succes van de roomamandelletters is het roomboterbladerdeeg.’
Hoge kwaliteit 'letter' met roomboterbladerdeeg

Bakker Klootwijk produceert veel met behulp van het roomboterbladerdeeg van Van der Pol. Zo vinden tienduizenden roomboteramandelletters jaarlijks hun weg naar de consument. 'Met een hoog boterpercentage', legt bakkerijmanager Jan Verwijs uit.