Alles over Boter

Bakkerij Bekkers bakt met boter-margarinemelange boerenfamiliecake, tulbanden en appeltjescake: met kaneelgranules en appels.

De smaak van roomboter zonder de bijbehorende prijs

De prijzen voor grondstoffen blijven maar stijgen en ook roomboter is een kostbaar ingrediënt geworden voor brood- en banketbakkers. Met ST-ALLERY boter-margarine-melanges biedt Vandemoortele een oplossing die kostenefficiënt is, maar geen concessies doet aan smaak of kwaliteit. Bakkerij Bekkers uit Veghel is al jarenlang fan.

Bloemkool appeltaart, duurzame koekjes en plantaardige boter: deze foodhelden brengen vernieuwing

Bloemkool appeltaart, duurzame koekjes en plantaardige boter: deze...

Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Nieuwe Foodhelden zijn onder andere Marijntje van Benthum van Van Eigen Deeg met duurzame koekjes, Joost Lindeman van Be Better My Friend met plantaardige boter en Berend Eberson van Grünten, die taart en haverproducten combineert met groenten.

Een croissant gebakken met de plantaardige boter van Be Better My Friend.

Plantaardige botercultuur: de toekomst van patisserie

Be Better My Friend produceert, in samenwerking met Royal Smilde, plantaardige boter voor bakkers. Dat is volgens Joost Lindeman, medeoprichter en directeur, de toekomst. 'Plantaardige en vooral duurzame producten worden steeds belangrijker. Als de klant geen verschil proeft, waarom zou je dan niet voor de meest duurzame optie kiezen?'

Startup Be Better My Friend maakt plantaardige boter voor professionele banketbakkers.
Beeld: Be Better My Friend

Startup maakt plantaardige boter: 'Duurzaam banket wordt het nieuwe...

Startup Be Better My Friend maakt plantaardige boter voor professionele banketbakkers. Voor de productie ervan werkt de startup samen met Royal Smilde.

Foto: Studio 38C

Brood, de basis - wat moet erin, wat kan erin?

Het ware verhaal over brood, daarvoor moet je bij de vakman zijn. Een goede bakker die de bereiding van brood vanaf de basis kent. Een kenner die de bereiding- en bakprocessen zo beheerst dat hij of zij op ieder moment het kneed- en bakproces kan bijsturen. Eén met kennis van toevoegingen, waar die nodig zijn en waar niet.

Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttests.
Foto: Vandemoortele

Vandemoortele maakt producten gezonder, maar niet eindeloos: 'Een...

Het opnieuw samenstellen van producten, zogeheten productherformulering, is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Onder meer op het gebied van suiker-, zout- en vet-reductie werkt ook Vandemoortele hieraan, maar niet eindeloos: 'Dat heeft effect op smaak en functionaliteit.'

Theo van der Maten van Beko Groothandel/Advies. Foto: Clara Bloemhof

Verkoopprijs verhogen of op zoek naar alternatieven?

Hoe ver moet een bakker de stijgende inkoopkosten doorberekenen? En zijn er alternatieven? In een Bakery Sweets Session over marktontwikkelingen deelde Theo van der Maten van Beko Groothandel/Advies zijn calculaties.

Ook FrieslandCampina ontkomt niet aan het doorberekenen van gestegen grondstofkosten

Ook FrieslandCampina ontkomt niet aan het doorberekenen van gestegen...

FrieslandCampina ziet zich net als andere voedingsmiddelenbedrijven genoodzaakt om de gestegen grondstofkosten van onder andere melk door te berekenen aan zijn afnemers.

Foto: Grensland Zuivel

'Plantaardige zuivel is een alternatief, maar zeker geen vervanger'

De bakkerijbranche is een traditionele, ambachtelijke sector. Daar horen traditionele grondstoffen zoals slagroom en boter bij, aldus Hendrik Rozendal van Grensland Zuivel en Maikel van Roemburg van Van Roemburg Ei en Zuivel. Plantaardige zuivel kan volgens hen voor een bepaalde doelgroep een alternatief zijn, maar is zeker geen vervanger.

De slagroom wordt in Zeewolde gemaakt, waardoor de keten kort blijft. Foto's: Van Roemburg

Van Roemburg brengt Flevo Polderland slagroom op de markt

Familiebedrijf Van Roemburg Ei en Zuivel in Putten heeft het assortiment uitgebreid met verse slagroom van weidemelk. De slagroom bevat 40% vet. Van Roemburg levert al langer vloeibare convenience eiproducten en roomkaas van weidemelk.