Alexander Bekkers stond heel even met zijn mond vol tanden toen hij vorig jaar mei een bericht kreeg van de Volkskrant. Redactieleden bleken een aantal boerencakes bij hem te hebben aangeschaft voor de Grote Uitvaartcaketest. ‘Ik wist van niets en voelde me op dat moment heel even een boertje uit Brabant! En het was ook spannend. We hebben zestien winkels, dus je vraagt je toch af wat ze precies hebben meegenomen.’
De zorgen blijken ongegrond: van alle geteste cakes komt die van Bakkerij Bekkers als winnaar uit de bus. De jury van de Grote Uitvaartcaketest, waarin onder andere banketbakker in ruste Cees Holtkamp zitting nam, oordeelde: ‘Echt ouderwetse cake, geurige citroenschil en boter, heel erg lekker.’ Ze lichtten nog toe: ‘Een goede uitvaartcake is eenvoudig maar doeltreffend, gemaakt met goede ingrediënten. De cake mag niet al te uitgesproken zijn: rouwenden hebben op dat moment wel iets anders aan hun hoofd. Maar de cake moet wel goed op smaak zijn, lekker zoet-zout-boterig en bescheiden aromatisch.’
Gebruiksgemak
Alexander Bekkers bakt zijn cakes al jaren met ST-ALLERY van Vandemoortele: een boter-margarine-melange die tussen de 12% en 25% roomboter bevat, wat zorgt voor de rijke en volle smaak van echte boter. ‘Wij gebruiken deze melange al bijna tien jaar voor onze cakes en tulbanden’, vertelt Alexander.
‘We kopen de melange vloeibaar in en krijgen deze in emmertjes geleverd, die we in ons magazijn op kamertemperatuur bewaren. Dat levert in het verwerkingsproces een behoorlijke tijdwinst op, zeker wanneer je zoals wij driemaal per week cakes bakt. Roomboter moet je immers op tijd buiten de koeling zetten om precies de juiste temperatuur voor verwerking te krijgen. Ook moet je deze eerst nog gladdraaien voor gebruik. De liquid butter blend van ST-ALLERY kun je via het doseerapparaat gebruiken, direct vermengen en afdraaien met je cakemix.’
Familiebedrijf
Alexander Bekkers is de vierde generatie in een bakkersfamilie. Zijn overgrootvader Friedje Bekkers startte het bedrijf in het Brabantse Nijnsel in 1928. Hij begon naast zijn kruidenierszaak en café ook met broodbakken. Grootvader Pieter Bekkers breidde het bakkersbedrijf uit met onder meer speculaas, beschuit en peperkoek. Rondom Sinterklaas zorgde hij bovendien voor chocoladeletters en figuren van suikerwerk.
Alexanders vader Frie koos uiteindelijk definitief voor de bakkerij en stootte de kruidenierswinkel en het café van zijn voorouders af. Hij richtte zich op het maken van speciale broodsoorten, taarten en banket. Maar wanneer Frie Bekkers in 2002 op 59-jarige leeftijd overlijdt, staat zijn zoon Alexander er op zijn 28e ineens alleen voor. ‘En dat terwijl ik als kind niet eens per se de bakkerij wilde overnemen’, zegt hij. ‘Ik wilde het liefst iets met auto’s doen en was altijd aan het crossen en sleutelen.’
Toch doet hij het uitstekend in de bakkerij. Hij weet het familiebedrijf uit te bouwen tot zestien winkels rondom Veghel en heeft inmiddels 165 mensen op de loonlijst staan, waarvan dertig (banket)bakkers. ‘Zelf rijd ik ’s ochtends eerst onze bezorgroutes. Daarna ga ik aan de slag in de bakkerij en uiteindelijk zit ik nog een poos op kantoor, bijvoorbeeld om offertes te maken of orders in te voeren. Ik zit niet graag de hele dag op kantoor. Daarvoor vind ik het bakkersvak veel te mooi.’
Kostenefficiënt
Als ondernemer houdt Alexander goed de kosten in het oog. ‘Als ambachtelijke bakker zijn we duurder dan de supermarkt, maar dat is ook niet zo vreemd. We kopen kwalitatief goede grondstoffen in en gebruiken duurdere tarwesoorten voor ons brood. De smaak en kwaliteit van onze producten moeten daarom uitstekend zijn. We letten erop dat we de juiste prijzen vragen voor ons brood en banket. Maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven voor de klant. Daarom is het fijn dat ST-ALLERY aanzienlijk goedkoper is dan roomboter: het scheelt momenteel bijna tweeënhalve euro per kilo. Zo kunnen wij de prijs van onze boerencake aantrekkelijk houden.’
Bakkerij Bekkers bakt met de boter-margarinemelange boerenfamiliecake en appeltjescake: met kaneelgranules en appels. Ook de tulbanden binnen het bedrijf worden met ST-ALLERY gebakken. ‘Voor croissants en koekjes kun je plakken en blokken van ST-ALLERY gebruiken. Dat doen wij niet: wij hebben alleen de vloeibare variant in huis. Het is gewoon een heel gebruiksvriendelijk product. De cake bakt mooi, we hebben onze recepturen niet hoeven aanpassen ten opzichte van roombotercake en de margarine laat zich heel plezierig verwerken. Bovendien is de melange lang houdbaar.’
Bijkomend voordeel van de boter-margarinemelange van ST-ALLERY is dat de bakker vanwege het percentage roomboter in de melange richting de consument mag communiceren dat zijn producten ‘met boter zijn bereid’.
Boterig en fluweelachtig
De boerencake van Bakkerij Bekkers werd zeer gewaardeerd door de jury van de Grote Uitvaartcaketest. De jury haalt zijn neus op voor de cakes uit de supermarkt en geeft aan de ambachtelijke cakes er met groot gemak uit te halen. De boerencake van Bakkerij Bekkers kreeg van de jury een 8+ als eindcijfer.
‘Fijn kruim, boterig en fluweelachtig, met een heerlijk ouderwetse geur en prettig gekaramelliseerde buitenkant. Ik ga hem nu wegzetten, anders eet ik hem helemaal op!’ ‘Zó lekker kan cake met ST-ALLERY dus zijn’, besluit Alexander. ‘Tel daar de aantrekkelijke prijs en het grote gebruiksgemak bij op. Dan heb je je keuze gauw gemaakt, toch?’
Dit artikel is gesponsord door Vandemoortele.