Alles over Etikettering

Foto: AMR
Dit is wat bakkers merken van vernieuwde database SpecsPlaza

FoodBase, de commerciële tak van het NBC, heeft gewerkt aan een nieuw platform voor SpecsPlaza, de database voor etiketten- en ingrediënteninformatie voor de sector. Het nieuwe platform is op diverse punten verbeterd en treedt dinsdag 14 januari 2025 in werking.

Bakkerij in een Albert  Heijn. Supermarkten kunnen op blijvende groei rekenen.
'Vers afbakbrood meldt niet altijd de wettelijk verplichte benaming'

Bijna alle supermarkten geven onvoldoende informatie over de broodproducten die ze afbakken in de winkel, stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. Het is vaak niet duidelijk of het om wit-, bruin- of volkorenbrood gaat. Consumenten krijgen hierdoor niet voldoende voorlichting over de samenstelling van de producten. De Consumentenbond wil dat supermarkten meer informatie gaan geven.

Consumentenbond test meergranenbrood supermarkt - Lidl wint vooral door zoutreductie
Consumentenbond test meergranenbrood supermarkt - Lidl wint vooral...

Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken. Dat maakt dit brood een terechte uitblinker, aldus de consumentenorganisatie, hoewel het op smaak laag scoort. Albert Heijn Waldkorn volkoren eindigt op de tweede plaats.

Aanbieders van voedsel in de losse verkoop zijn verplicht vooraf de vooraf vermelden welke van de veertien allergenen in de levensmiddelen aanwezig zijn. Foto: NVWA
Allergenen op het etiket? Dit zijn de voorschriften

Het verstrekken van informatie over allergenen is onderdeel van de wettelijke etiketteringsvoorschriften. De vereisten voor het verstrekken van wettelijke productinformatie hangen af van het type verpakking en de bestemming van het levensmiddel.

Verkeerd etiket op Streeckgenoten Zonne Rogge van Borgesius
Verkeerd etiket op Streeckgenoten Zonne Rogge van Borgesius

Borgesius Holding BV en Albert Heijn waarschuwen voor Streeckgenoten Sterre Rogge. Door een fout in de productie is het etiket van Streeckgenoten Sterre Rogge terechtgekomen op het product Streeckgenoten Zonne Rogge.

Marc Janissen. Foto:  Dennis Wisse / Fotobureau Roel Dijkstra
Bakkerij Boender al ver met doorvoeren wijzigingen nieuwe warenwet

Bakkerij Boender is al heel ver met het doorvoeren van de nieuwe warenwettelijke naam van de broodproducten. Al ruim een jaar voor de ingang van de nieuwe wet worden in de webshop al de nieuwe officiële wettelijke namen vermeld. Daarnaast zijn verschillende recepturen in kleine stappen aangepast en is één brood uit het assortiment gehaald. Bedrijfsleider Marc Janissen legt uit hoe het proces in zijn werk is gegaan en waar de grootste uitdagingen liggen.

Foto: Kenniscentrum suiker & voeding
Onderzoek WUR: Slim verpakken geeft zoetere smaak

Via verpakkingskenmerken als kleur en informatie kan bij de consumenten de verwachting worden gewekt dat producten zoeter smaken. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Deze methode kan voor bakkerijen een hulpmiddel zijn bij suikerreductie.

Foto: WUR
'Door ongelijke verdeling van suiker wordt een product niet als...

Een ongelijke verdeling van suiker in een product kan een oplossing zijn voor de suikerreductie in de banketbakkerij. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat als de eerste hap zoet is, consumenten ook de daarop volgende happen als zoet beoordelen. Dit werd duidelijk tijdens de workshop 'Consument en herformuleren' van Wageningen University & Research (WUR).

Eurofins' analysemethode voor voedingsvezels voorgedragen als wereldwijde norm
Eurofins' analysemethode voor voedingsvezels voorgedragen als...

De vernieuwde voedingsvezel-analyse, AOAC Standard Method 2017.16/ICC Standard 185, ontwikkeld door het Eurofins Expertise Centre for Complex Carbohhydrates & Chemistry (CCC), is voorgedragen als wereldwijde norm voor het analyseren van klassieke én complexe voedingsvezels.

NVWA introduceert interactieve additieventool: zo werkt het en dit...

Mag nitriet als additief gebruikt worden in gehakt voor saucijzenbroodjes? Mag bietenrood toegevoegd worden als additief op brood? Kortom, mag additief X in levensmiddel Y gebruikt worden? Dat is een vraag die bij veel voedingsproducenten leeft. Om producenten te helpen om deze vraag te beantwoorden, introduceert de NVWA een online interactieve tool. Productcategorieën die aan bod komen zijn onder meer: granen en graanproducten, bakkerijproducten, zuivel, vetten en oliën, eieren en eiproducten. In dit artikel alles over de nieuwe tool en hoe je deze kan gebruiken.