Nachtarbeid verhoogt risico op diabetes en hartproblemen

Nachtarbeid verhoogt risico op diabetes en hartproblemen

Nachtarbeid verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Dat risico neemt toe naarmate men meer jaren nachtwerk verricht.

Dat concludeert de Gezondheidsraad na onderzoek. Nachtwerk veroorzaakt gezondheidsproblemen op korte termijn. Er is ook sterk bewijs voor het ontstaan van gezondheidsrisico’s op lange termijn.

Ritme ontregeld

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders (15% van de beroepsbevolking) werken soms of regelmatig ’s nachts. Slaapproblemen komen anderhalf tot tweemaal vaker voor bij nachtwerkers dan bij dagwerkers. ‘Het dag-nachtritme van nachtwerkers raakt ontregeld door lichamelijke activiteit en blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke uren. Dit leidt tot slaaptekort, concentratieproblemen, ongelukken op het werk en afnemende werkprestaties', aldus de raad.

Welke groepen?

De Gezondheidsorganisatie kan geen groepen nachtwerkers aanwijzen die extra risico lopen.

Naar schatting leidt 40 jaar nachtwerk tot een verhoging van het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten van 7 tot 8 procent. ‘Op basis van de bewezen nadelige gezondheidseffecten adviseert de raad om nachtwerk waar mogelijk te beperken.'

Andere gezondheidsklachten

Het onderzoek is niet eenduidig als het gaat om het risico op borstkanker. Over de relatie tussen nachtwerk en andere ziekten kan wegens een gebrek aan onderzoek geen uitspraak worden gedaan. De Gezondheidsraad adviseert de minister van SZW op basis van de bewezen gezondheidseffecten nachtwerk waar mogelijk te beperken.

Ministerie van SZW

De Gezondheidsraad brengt over de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de gezondheids-risico’s door nachtwerk advies uit op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Hoe komt het dat nachtwerk de gezondheid schaadt?

Een groot aantal biologische lichaamsprocessen is onderhevig aan een dagelijks ritme dat wordt aangestuurd door een interne biologische klok. Deze klok zorgt ervoor dat het menselijk lichaam iedere dag opnieuw ‘gelijk’ wordt gezet met de aardse licht-donkercyclus, door de aanwezigheid van daglicht. Nachtwerk verstoort dit ritme doordat men wakker en actief is (lichaamsbeweging, eten, blootstelling aan licht) op het moment dat het lichaam van nature geneigd is te slapen, en slaapt op het moment dat het lichaam wakker wil zijn. De biologische klok probeert zich aan te passen aan de nieuwe situatie, maar dat kost tijd en lukt vaak niet volledig. Hierdoor kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken, wat zich uit in bijvoorbeeld een verstoorde slaap en een verstoord herstelvermogen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Wim Kannegieter

Gezond over de finish

De kerstdagen en de jaarwisseling zitten er weer aan te komen. Ook voor de bakkers de mooiste tijd van het jaar. Natuurlijk ook super druk en hectisch. In december is het teamgevoel, samen bezig om er een goede maand van te maken, supersterk aanwezig.

NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink - hier in 2023 - in gesprek met door vakbonden georganiseerde stakingen. Foto: archief Bakkerswereld

Vakbonden inventariseren cao-wensen werknemers, hoe staan werkgevers...

Vakbonden FNV en CNV verspreiden formulieren onder werknemers van zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen om vooronderzoek te doen voor de nieuwste cao-onderhandelingen. De toon daarin wordt door werkgevers niet altijd als prettig ervaren, komt Bakkerswereld ter ore. Hoe staan NBOV en NVB, die voor het eerst elk hun eigen cao gaan afsluiten, hierin? En hoe gaat het met de onderhandelingen en de werkgeverswensen?

Veiligheid op de werkvloer moet zeer geregeld worden gecheckt. Foto ter illustratie, archief Bakkerswereld

Nieuwe RI&E voor ambachtelijke bakkers is officieel erkend

De NBOV heeft voor leden een nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontwikkeld. Deze RI&E voor ambachtelijke bakkers is inmiddels erkend door het Steunpunt RI&E, wat een belangrijke tijds- en kostenbesparende stap is voor de sector.

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met frituurolie

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met...

Oliebollen en Nederlanders zijn als stokbrood en Fransen. Onvermijdelijk komen aan het einde van het jaar overal de frituurpannen weer tevoorschijn. Apparatuur om wel even goed bij stil te staan, want frituurolie kan flinke brandwonden veroorzaken zo blijkt wel uit het verhaal van Bakker Floor van Lieshout.