Onderhoud verlengt levensduur koelinstallatie

Onderhoud verlengt levensduur koelinstallatie
Foto: NVKL

Koelinstallaties in je brood- of banketbakkerij zorgen ervoor dat je deegproducten bij langere bewaarperioden niet uitdrogen en het gebak in de vitrines er de hele dag goed uit blijft zien en vooral lekker vers blijft. Deze installaties kunnen jaren goed functioneren indien er regelmatig onderhoud aan wordt gepleegd.

De meeste klachten aan installaties komen voort uit het niet of slecht (laten) uitvoeren van onderhoud, meldt de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van de etenswaren. Zo kunnen er bij te veel veranderingen in de temperatuur van een koel- of vriesruimte ijskristallen aan de buitenkant van het product ontstaan. Je bent dan genoodzaakt om onnodig dure reparaties uit te voeren en soms zelfs betrekkelijk nieuwe installaties compleet te vervangen.

'Voor een langere levensduur is het raadzaam ieder jaar preventief onderhoud te laten uitvoeren'

NVKL

Voor een langere en zorgeloze levensduur is het daarom raadzaam ieder jaar preventief onderhoud te laten uitvoeren aan je koelinstallatie. Door deze periodieke controles blijft je installatie in de beste conditie. Daarnaast zijn er wettelijke verplichte keuringen waaraan je als eigenaar van een installatie moet voldoen. Een onderhoudspartij kan dit voor je uitvoeren of je hierin ondersteunen.

Verplichte lekcontroles

Vanuit de F-gassenverordening is het verplicht om lekcontroles aan je installatie uit te voeren. Afhankelijk van het type koudemiddel en de inhoud van de installatie, moet de lekdichtheid minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden. In geval van installaties met synthetische koudemiddelen (F-gassen) wordt de frequentie van de lekcontroles per 1 januari 2015 niet meer uitgevoerd op basis van de koudemiddelinhoud in kilogrammen, maar in CO2-equivalenten. Deze zijn voor elk koudemiddel anders en dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor het aantal lekcontroles van de installaties die je in beheer hebt.

Het schema ziet er als volgt uit:

  • 5-50 ton CO2-equivalent: één keer per jaar (was 3-30 kg koudemiddel)
  • 50-500 ton CO2-equivalent: één keer per half jaar (was 30-300 kg koudemiddel)
  • > 500 ton CO2-equivalent: één keer per half jaar, waarbij automatische lekdetectie ver­plicht is (was >300 kg koudemiddel)

Indien installaties zijn voorzien van een lekdetectiesysteem kan bovenstaande frequentie worden gehalveerd. Het lekdetectiesysteem dient ieder half jaar te worden gecontroleerd op goed functioneren.

Het veilig functioneren van een installatie

Een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, ammoniak en koolwaterstoffen (propaan) moet conform het Activiteitenbesluit minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden op veilig functioneren door een gecertifi­ceerde monteur.

De verplichte keuring geldt voor:

  • Installaties met een inhoud van ten minste 10 kg kooldioxide;
  • Installaties met een inhoud van ten minste 5 kg koolwaterstoffen;
  • Installaties met een inhoud van ten minste 10 en ten hoogste 1500 kg* am­moniak.

*Voor installaties met een inhoud van meer dan 1500 kg ammoniak geldt een verplichte omgevingsvergunning milieu.

Keuringen drukapparatuur

Koelinstallaties bevatten een koelvloeistof die onder lage en hoge druk wordt gebracht. Het werken met deze drukapparatuur is daarom niet zonder gevaar. In het Warenwetbesluit drukapparatuur staan daarom regels over onder andere het ontwerp, het samenstellen en de ingebruikname en het gebruik van drukapparatuur.

'Na ingebruikneming van een koelinstallatie dient er periodiek een herkeuring plaats te vinden'

NVKL

Na ingebruikneming van een koelinstallatie dient er periodiek een herkeuring plaats te vinden volgens het Warenwetbesluit Drukapparatuur. De herkeuringstermijn is voor de eerste herkeuring vastgesteld op vier jaar na ingebruikneming. Afhankelijk van de te verwachten aantasting van de installatie kan de termijn voor de tweede en opvolgende keuringen verlengd worden naar zes jaar. Een installateur kan beoordelen in welke categorie de installatie valt en of deze in aanmerking komt voor een herkeuring.

Kies een NVKL-erkende installateur

Alle controles op correct functioneren, preventief onderhoud en reparaties aan installaties met koudemiddelen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door hiertoe bevoegde personen. Hier wordt tijdens een controle dan ook streng op gecontroleerd.

Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan altijd voor een NVKL-erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid en professionaliteit. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening en daarnaast aan eisen op het gebied van onder andere opleiding en vakkennis.

Ze kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen. Bovendien kunnen zij je alles vertellen over de gevolgen van de nieuwe F-gassenverordening voor jouw installaties.

Je kunt daarnaast altijd terugvallen op geschillencommissie die aan de NVKL-erkenning is gekoppeld.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Eerste Nederlander op WK Panettone: Nijmeijer maakt indruk op Italianen

Eerste Nederlander op WK Panettone: Nijmeijer maakt indruk op...

Patissier Boudewijn Nijmeijer heeft afgelopen weekeinde als eerste Nederlander deelgenomen aan de Coppa del Monde del Panettone in Milaan. Hij eindigde net niet in de Top 5. Desondanks is Nijmeijer heel tevreden. 'De jury was onder de indruk van de kwaliteit. Zeker gezien het feit dat ik nog maar 2,5 jaar ervaring heb met de panettone.'

Marco Teunissen bereidt een profiteroltaart, die net als de appelslof erg in de smaak valt. Foto: Jan Willem Schouten

Video: 'Profiteroltaart is één van de lekkerste producten'

Banketbakkerij Teunissen is specialistisch banketbakker in Velp. Eind 2024 wordt de banketbakkerij, die al jaren een begrip is in de regio, overgenomen door Banketbakkerij Jolink. Een kleine tien jaar geleden maakte Marco Teunissen deze geweldige profiteroltaart voor de lezers van Bakkerswereld. Als eerbetoon, en omdat het een verdraaid lekker product is, in de herhaling.

Bas Vermeulen begint tijdig met de personeelsplanning voor de laatste maanden van het jaar. Foto's: Bert Jansen

Bas Vermeulen: 'Tijdig de personeelsplanning maken, brengt rust'

Hoe zet je als bakker je personeel zo goed en efficiënt mogelijk in tijdens de eindejaarsperiode, zodat het leuk blijft voor iedereen? Bas Vermeulen van Bakkerij Vermeulen & Den Otter deelt zijn werkwijze en ervaringen.

Perry Houx: 'Veel bakkers zijn nog niet op de hoogte van wat er komen gaat.' Foto's: Bert Jansen

Strengere EU-regelgeving voor koelinstallaties heeft grote...

De consequenties van de aangescherpte Europese F-gassenverordening voor bakkers zijn groot. Veel koelsystemen zijn toe aan aanpassing of vervanging om te blijven voldoen aan de nieuwe regelgeving. KOMA speelt hierop in met de zogeheten GreenBox. Perry Houx van KOMA geeft uitleg over de ook gunstige (financiële) gevolgen van de aanpassingen.