Dimensio Verpakkingen verhuist naar duurzaam logistiek centrum

Dimensio Verpakkingen verhuist naar duurzaam logistiek centrum
Het nieuwe, duurzame logistieke centrum van Dimensio in Almere. Foto's: Dimensio

Voor de derde keer in de geschiedenis opent Dimensio Verpakkingen officieel een nieuw, duurzaam logistiek centrum in Almere. De nieuwe locatie, die op 14 juni operationeel is, biedt ruimte voor de groeiambities van de verpakkingsspecialist.

Het nieuwe logistieke centrum staat op industrieterrein Stichtsekant. Vanwege de succesvolle eerdere samenwerkingen is de bouw ook ditmaal gerealiseerd door Aan de Stegge Twello.

De range van Dimensio

Sinds de oprichting van Dimensio in 1992 is het bedrijf uitgegroeid tot totaalleverancier in de verpakkingsindustrie. Inmiddels horen onderstaande bedrijven tot de Dimensio groep, met elk een branchespecifieke expertise.

Havelaar Verpakkingen – Verpakkingen en verpakkingsmaterialen voor de bakkersbranche
Chocapack – Exclusieve verpakkingen voor chocolatiers
Food Disposables – Totaalleverancier van ondersteunende materialen in de foodindustrie
Young Bags – Totaalleverancier van draagtassen voor B2B
Mapack Packaging Solutions – Groothandel en opslag van verpakkingsmaterialen voor slachthuizen
D.J. Hoogstraten – Groothandel en producent in transportverpakkingen

Circulair ondernemen

Het nieuwe distributiecentrum in Almere versterkt het commitment van de organisatie aan duurzaam en circulair ondernemen. Met een oppervlakte van ruim 30.000 m2 en ruimte voor meer dan 60.000 pallets betekent dit een verdrievoudiging van de huidige locatie.

Uniek aan het gebouw is dat het volledig gasloos functioneert waarbij warmtepompen het pand voorzien van verwarming en koeling. Het reservoir van de sprinklerinstallatie wordt gevuld door hemelwater dat vanaf het dak wordt opgevangen.

Ook is een deel van het dak voorzien van 2.000 zonnepanelen waarmee het hele pand zelfvoorzienend is. Zo worden onder andere alle interne transportmiddelen en elektrische auto’s opgeladen. Het pand is voorbereid om zowel de groeiambitie als het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren in te kunnen vullen.

Natuurlijk kavelbeheer

Conform het MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) wordt natuurlijk kavelbeheer toegepast. Lawaaiige grasmaaiers maken plaats voor grazende schapen. De (fruit)bomen in de tuin kunnen worden door de bijen bestuift en verzorgd door de lokale imker. In de tuin is ook gedacht aan huisvesting voor een ooievaarspaar dat Dimensio wellicht in de nabije toekomst mag verwelkomen.

Bedrijfsfilosofie

Een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Dimensio is circulair ondernemen. Er zijn niet altijd nieuwe grondstoffen nodig om een product te vervaardigen. Dimensio past daar waar mogelijk hergebruikt plastic toe bij producten om de CO2-voetafdruk te verminderen. In de MVO-doelstellingen van Dimensio is het gebruik van materiaal situatie-afhankelijk. Hierbij wordt primair gekeken naar de inzet van hergebruikte of bio-based-materialen.

Met het recycleproject plastic 2 plastic zamelt Dimensio gebruikt plastic kosteloos in bij de klanten. Het ingezamelde plastic wordt op de juiste manier afgevoerd om een nieuw leven als basisgrondstof te krijgen voor diverse producten.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Foto's: Bakery Institute

Wereldkampioen Bordas over de toekomst van patisserie: gezonder,...

Wereldkampioen patisserie Jordi Bordas bracht vorige week een bezoek aan Bakery Institute voor een driedaagse masterclass en demonstratie. Bordas heeft een vooruitstrevende visie op de toekomst van de patisserie met een product dat voldoet aan zijn drie kernwaarden: gezonder, lichter en smaakvoller.

De eerste 1000 liter gezuiverd Oosterscheldewater is inmiddels gearriveerd. Foto: Facebook

Minder zout, meer smaak: Edwin Klaasen bakt met gezuiverd...

Bakker Edwin Klaasen van Broodheeren bakt desembrood met gezuiverd Oosterscheldewater. Met deze methode biedt Klaasen een oplossing voor de groeiende vraag naar producten met een lager zoutgehalte. Het gebruik van Oosterscheldewater geeft bovendien een uniek karakter aan zijn brood.

Foto: Kotug/Ofi

Kort nieuws: E-duwbak verduurzaamt cacao-transport, Bakker Bart...

In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten, die mogelijk je interesse hebben. Ze worden hier gebundeld en steeds aangevuld met nieuwe berichten. Vandaag de invoering van een elektrische duwbak die duurzaam cacao-transport in Nederland vooruit helpt. En Bakker Bart vernieuwt de zaak in Wageningen.

Kristof Dossche begin dit jaar tijdens een workshop bij de Vakschool Wageningen.

Update: overname Mühle Rüningen door Dossche Mills is goedgekeurd

De mededingingsautoriteiten hebben de overname door Dossche Mills van diens Duitse concurrent Mühle Rüningen dinsdag 5 november goedgekeurd. Met deze stap versterkt het Belgische familiebedrijf zijn marktpositie in Europa. Het aantal productiesites verdubbelt en het assortiment breidt verder uit.