Vegan alternatief slagroom: 'Er ging een compleet nieuwe wereld open'

Vegan alternatief slagroom: 'Er ging een compleet nieuwe wereld open'
Annefleur Douglas: ‘Om vegan gebak te maken, kun je niet enkel je slagroom vervangen. Wij helpen bakkers bij deze ontdekkingsreis.’

Debic maakt al meer dan honderd jaar roomproducten. Nu de markt vraagt om veganistische alternatieven, staat Debic klaar om mee te denken over nieuwe aanvullingen op haar assortiment. Dat heeft geresulteerd in Vegantop: een volledig plantaardige topping.

Sofie Depraetere, productontwikkelaar op de R&D-afdeling van FrieslandCampina in het Belgische Lummen, vond het een prachtige uitdaging: een veganistisch alternatief bedenken voor een typisch zuivelproduct als slagroom. ‘Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina, ontwikkelt al jarenlang roomsoorten met specifieke eigenschappen en een constante kwaliteit voor banketbakkers.'

Ze vervolgt: 'Wij weten waar bij slagroom de aandachtspunten liggen. Toch was een compleet plantaardig alternatief maken een interessant en leerzaam project. Ook voor ons als productontwikkelaars ging er deels een compleet nieuwe wereld open.’

Veganisme valt niet meer weg te denken uit onze samenleving”

Veganisme is een lifestyle

Veganisten kiezen ervoor geen zuivel, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong te consumeren. Zij kiezen voor een plantaardig eetpatroon, vaak vanuit ethische overwegingen zoals dierenwelzijn en bezorgdheid om het milieu. ‘Veganisme is een levensstijl die niet meer valt weg te denken uit onze samenleving’, zegt Annefleur Douglas, Marketing Manager voor de Nederlandse bakkerijmarkt.

‘Daar zouden wij als melkveebedrijf onze ogen voor kunnen sluiten. Maar FrieslandCampina wil bakkers helpen om hun klanten zo optimaal mogelijk te bedienen. Daarom introduceren wij Debic Vegantop: een topping die een volwaardig alternatief biedt voor slagroom en een prachtige aanvulling vormt op ons roomassortiment.’

Met Debic Vegantop kun je decoreren. Of maak er mousses en vullingen mee.
Met Debic Vegantop kun je decoreren. Of maak er mousses en vullingen mee.

Neutrale smaak, langdurige stand

Debic Vegantop is 100% plantaardig. Je kunt ermee decoreren of er bavaroises, mousses of vullingen mee maken. Vegantop is dooi- en vriesstabiel en combineert uitstekende opklopprestaties met een subtiele, neutrale smaak. Het is tevens geschikt voor alle patisserie- en gebakstoepassingen. ‘De smaak en het mondgevoel van slagroom zijn niet te evenaren. Maar we hebben een acceptabel alternatief zonder melkvetten ontwikkeld met goede technische eigenschappen en een neutrale smaak’, aldus Sofie.

‘De bakker kan dit verrijken met ingrediënten als chocolade, fruit of alcohol. Zo kun je heerlijk vegan gebak maken. Debic Vegantop biedt een constante kwaliteit en kent een goede houdbaarheid. Net als onze traditionele slagroom blijft deze plantaardige topping tot 48 uur mooi overeind – óók wanneer het product ingevroren is geweest.’

Recepturen voor vegan patisserie

Debic Vegantop wordt op dezelfde manier verwerkt als slagroom en kan in dezelfde machines worden opgeklopt. ‘Je moet echter nog wel kritisch naar je recepturen kijken. Om vegan gebak te maken, kun je niet alleen je slagroom door Vegantop vervangen. Je kunt bijvoorbeeld ook geen gelatine, boter of eieren in je cake of biscuit gebruiken’, waarschuwt Annefleur.

‘Wij helpen de bakker bij deze vegan ontdekkingsreis. Onze culinair adviseur Dré Eversteijn heeft een internationale opleiding gevolgd om de lekkerste vegan gebaksrecepten te ontwikkelen. Deze recepten delen wij graag met de ambachtelijke bakker in onze brochure.’

Dooi- en vriesstabiel

Sofie is trots op de eigenschappen die de afdeling R&D aan Debic Vegantop heeft meegegeven. ‘Als het gaat om opslag en stand, scoren we echt slagroomwaardig. Wij vonden het bovendien heel belangrijk dat Vegantop mooi blijft in de vriezer en na het ontdooien. Omdat vegan gebak niet zo snel zal worden verkocht als klassiek banket, is het handig om slechts een paar gebakjes per dag aan te bieden of het product vanuit de vriezer te verkopen. Om kruisbesmetting te voorkomen en natuurlijk ook vanuit het oogpunt van efficiëntie, is het echter wel verstandig om in één keer een grotere batch vegan gebak te maken. Dan is het belangrijk erop te kunnen vertrouwen dat je topping stand houdt en fris en smaakvol blijft.’

Kracht van het ambacht

Annefleur is ervan overtuigd dat juist de ambachtelijke bakker of patissier met een vegan assortiment kan scoren bij de consument. ‘Het grootwinkelbedrijf heeft niet de expertise of de mogelijkheden om deze kwaliteit vegan gebak te bieden, terwijl de ambachtelijke bakker deze specialistische kennis juist wel in huis heeft. Hiermee onderscheidt de bakker zich dus van de rest van de markt. Debic Vegantop is daarnaast lactosevrij en bevat geen allergenen: in één klap voldoe je aan diverse actuele consumentenwensen.’

Gratis sample, ingrediëntenbox en masterclass

Om de introductie van Debic Vegantop te ondersteunen, kunnen (banket)bakkers en patissiers een gratis sample aanvragen. Daarnaast wordt een ingrediëntenbox aangeboden met grondstoffen die een bakker wellicht niet standaard in huis heeft. Pectine bijvoorbeeld, als vervanger van gelatine.

‘Deze box sluit aan bij de gratis masterclass van onze culinair adviseur Dré Eversteijn, waarin een batch van twintig vegan gebakjes met chocolade en sinaasappel wordt gemaakt’, vertelt Annefleur. ‘De masterclass is beschikbaar vanaf 16 maart.'

'Op die datum organiseren we ook een live Q&A met Dré, zodat bakkers hem na het bekijken van de masterclass van alles over Debic Vegantop en het maken van vegan gebak kunnen vragen. Zes weken later organiseren wij opnieuw een masterclass, met drie nieuwe recepten. Zo helpen wij de bakker aan een eerste voorraad vegan gebak, die vanuit de vriezer kan worden verkocht. Ga het maken, luister naar de reacties van je klanten en ervaar of het ook voor jou kan werken!'

Dit artikel is gesponsord door Debic.

Kiki Suijkerbuijk: 'Ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor het ambacht.'

Kiki Suijkerbuijk is de nieuwe culinair adviseur bij Debic

Sinds 1 juli heeft Debic een nieuwe culinair adviseur voor de regio's Nederland en België: patissier en chocolatier Kiki Suijkerbuijk. Kiki heeft ervaring opgedaan bij diverse bakkerijen en is sinds 2019 lid van het Nederlandse Patisserie Team. 'Ik kijk er enorm naar uit om bakkers te inspireren met de producten van Debic. Mijn doel is hen te helpen elke dag beter te worden dan gisteren.'

Bakker Barry van der Steen: 'Heel dun uitrollen zorgt voor minimale korstwerking.’

Extra tolerant bladerdeeg perfect voor roomboter amandelstaven

Echte Bakker Van der Steen is al zeer regelmatig in de prijzen gevallen. Wanneer ze nieuws hierover delen op social media, komen de klanten vanuit de hele regio. 'Daarom zorgen we niet alleen bij deelname aan wedstrijden voor perfecte producten. Iedere dag weer willen wij optimale kwaliteit leveren. We kiezen dus voor ingrediënten van de beste leveranciers, zoals boterdeegspecialist Van der Pol.'

IJsje? Gasten van Grensland laten zich onthalen op allerlei zuivel-lekkernijen. Foto's: Grensland

Grensland in nieuw pand: alle zuivel én smaakstudio onder één dak

Zuivelleverancier Grensland heeft in Weerselo een nieuw magazijn betrokken, van waaruit alle innovatie zuivel- en aanverwante producten vanaf nu vandaan komen. In het pand is ook een smaakontwerp-studio gevestigd.

De Vegan crème karamel is gemaakt van pure chocolade met een vulling van karamelcrème

Leonidas introduceert vegan bonbons, zuivel vervangen is grootste...

Leonidas wil kwaliteitschocolade voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is de permanente collectie onlangs uitgebreid met vier vegan bonbons met karamelvulling. 'Het is een uitdaging om alternatieven te vinden voor melk en boter. Maar dat is gelukt', vertelt Nathalie Bello namens het bedrijf.