Ruim 700 bakkers doen mee aan protestactie 'Lichten uit, kaarsen aan' - weer collega's die stoppen

Ruim 700 bakkers doen mee aan protestactie 'Lichten uit, kaarsen aan'  - weer collega's die  stoppen
De hartverwarmende verlichting van Bakkerij Gorthuis.

De protestactie 'Wij willen bakken', waarbij zoveel mogelijk bakkers de verlichting in hun winkels vervangen door kaarslicht, heeft zaterdag veel bijval gevonden bij bakkers en in de media. De actie is broodnodig, geluiden dat bakkers ermee stoppen nemen hand over hand toe. Het gaat niet meer of ze hebben er op deze manier geen plezier meer in. #steundebakker #wijwillenbakken

Diverse media besteden aandacht aan de voor de consument sympathieke protestactie tegen de huidige energie-compensatieregeling van het kabinet. Ook klinken er geluiden dat lokale en landelijke politici die bij bakkers langsgaan om hun verhalen te horen.

Belgische collega's

Sociale media worden overspoeld met tal van creatieve ideeën en meldingen van collega's die meedoen. Het gaat om 700 tot 1000 ondernemers. Zelfs een aantal Belgische bakkers zijn aangehaakt, onder wie Bakker Jan uit Izegem.

Hij dooft het licht in zijn winkel uit bezorgdheid en uit protest tegen de tot nog toe ontoereikende energie-compensatieregeling van ook de Belgische overheid. Daarmee sluit Bakker Jan zich aan bij de actie van de Nederlandse ambachtelijke bakkers.

RTV-Utrecht en Omroep Gelderland

RTV-Utrecht heeft opnames gemaakt bij Proof Bakery in Vathorst, van Vicky Littlejohn. Eerder vertelden Littlejohn en Christiaan van der Vegt van Bakkerij Verba over hun ervaringen in deze podcast.

Lakerveld stopt

In diezelfde uitzending van RTV-Utrecht vertelt Martin Lakerveld van Bakkerij Aelbers dat hij zaterdag 22 oktober voor het laatst bakt. Zijn winkels in IJsselstein, Montfoort, Vianen gaan dicht omdat hij de hoge energierekening niet langer kan betalen. 'Mijn bakkershart huilt', zegt eigenaar Martin Lakerveld.

*Lees Lakervelds verhaal verderop in dit artikel

Zelf de koffie schenken

Wereldbakker Wijnand vertelt zijn verhaal aan Omroep Gelderland, dat ook door de NOS wordt gedeeld. Wijnand Stegeman staat zaterdag zelf in de winkel en schenkt koffie voor de klanten. 'Ik wil ze uitleggen hoe de vork in de steel zit. Onder de deelnemende bakkers leeft de hoop dat de overheid 'nog eens naar de regeling kijkt en die herziet'.

In zijn verhaal, eveneens verderop in dit artikel, zegt Stegeman: 'Ik ken sowieso vier collega's die of per direct of per 1 januari stoppen. Dat is het ergste. Ze hebben de energie zelf ook niet meer.'

Creatief bezig

Bakkers zijn enorm creatief aan de slag gegaan met de 'Lichten uit, kaarsen aan-actie'. Hieronder een kleine greep. Op social media zijn tal van voorbeelden te zien van collega-bakkers, die elkaar ook weer inspireren.

Om aandacht te vragen voor de hoge energiekosten geven wij u vandaag een lichtje mee”

Bakkerij Toebast legt klanten uit waarom veel bakkers zaterdag het licht uitdoen. 'Om aandacht te vragen voor de hoge energiekosten geven wij u vandaag een lichtje mee. Want van u krijgen we energie, de energie om positief te blijven. Zonder jullie hadden we al in het donker gezeten. Dus vandaag bedanken wij jullie', schrijft Toebast op social media.

Bakkerij Toebast bedankt haar klanten en geeft lichtjes mee naar huis.
Bakkerij Toebast bedankt haar klanten en geeft lichtjes mee naar huis.

Bakkerij Aelbers stopt

De actie 'Licht uit, kaarsen aan - Wij willen bakken!' is broodnodig, omdat her en der ambachtelijke bakkersbedrijven dreigen om te vallen of dat zelfs al doen.

* Zoals hierboven genoemd, werd deze week bekend dat Bakkerij Aelbers ermee stopt. Een goedlopend bedrijf van een jonge ondernemer, die niet kan opboksen tegen de huidige energieprijzen. Eigenaar Lakerveld verwoordt bij RTV Utrecht: 'Ik voel me met m'n bedrijf een drenkeling, waar mensen, de overheid in dit geval, vanaf de zijkant naar staan te kijken, die een reddingsboei in de hand hebben maar nog twee uur wachten voordat ze de reddingsboei uitgooien. En dan net een paar meter bij me vandaan gooien, zodat ik er niet bij kan.'

Lakerveld: Ik voel me met m'n bedrijf een drenkeling”

Nadat zijn vaste energiecontract overging naar één met variabele tarieven, stegen de energierekening bij Bakkerij Aelbers van circa €6.500 naar bijna €25.000. Lakerveld: 'Dat kunnen we niet terugverdienen.' Doordat hij sommige winkels pas rond coronatijd overnam, heeft hij weinig reserves. 'Het is mijn verantwoordelijkheid om te stoppen voordat ik anderen ook in de misère breng.'

Bakkerij Venekamp stopt

Ook werd deze week bekend dat Bakkerij Venekamp in Amsterdam na 125 jaar de handdoek in de ring gooit. Geveld door personeelstekort en hoge gasprijs. De bakker houdt er over een paar maanden mee op meldt AT5.

Het bedrijf aan de Ferdinand Bolstraat in de Pijp groeide in 125 jaar uit tot een begrip in de buurt, maar kan door de hoge gasprijzen en een gebrek aan personeel niet verder. 'Het afscheid gaat heel zwaar worden. Ik ben hier geboren, ik heb hier in de box gestaan en ik ben hier opgegroeid', vertelt Koert van Egmond, eigenaar van de bakkerij die in 1897 werd opgericht.

Bakkerij van den Broek stopt

Ook Bakkerij van den Broek in Geldrop voelt zich gedwongen te stoppen. Na maar liefst 110 jaar sluiten per 1 november de deuren, niet omdat Johan (71) met pensioen wil, zijn zoon zou het bedrijf dit jaar overnemen. Openblijven is simpelweg niet rendabel meer vanwege de hoge gasprijzen.

'Ik ben de derde generatie', vertelt de uit het veld geslagen ondernemer aan Omroep Brabant. 'Mijn zoon zou het dit jaar overnemen. Maar toen ging Poetin moeilijk doen en gingen de energieprijzen omhoog. We zouden in januari nog een keer kijken naar de overname, maar dat is niet haalbaar. Vorig jaar betaalde ik €1300 per maand aan gas, later €2800 en nu is dat €15.000. Daar kun je niet tegenop bakken.'

Van den Broek heeft geen goed woord over voor de huidige steunmaatregel, hij is er boos over ook. 'Die is pas vanaf april aan te vragen. Dan ben ik met deze energieprijzen allang failliet. Dat wil ik nu voorkomen door zelf te stoppen. Jammer want november en december zijn hele goede maanden. Maar als ik open ga, draai ik met verlies. Ik hoop dat dit kabinet ooit hetzelfde overkomt.'

Bakker Jack van Roon stopt

Een andere bakkerij die omvalt vanwege de inflatie en energierekening is die van de Delftse bakker Jack van Roon. Na 31 jaar sluit hij zaterdag noodgedwongen zijn deuren en dat maakt hem niet alleen verdrietig maar vooral kwaad.

De sleutel gaat in het slot en klaar is Jack. Zijn bakkerij gaat niet meer open, voorgoed. 'Verdriet heb ik niet meer, vooral boos en frustratie. Mijn vader Han is vooral emotioneel. Ik probeer het zakelijk te zien. Hoe langer ik openblijf hoe, hoe meer kosten ik maak', zegt hij tegen Hart van Nederland.

Jack nam de bakkerij over van zijn vader Han en ook zijn zus Petra werkt er. Of: werkté er. Ook zij zag met lede ogen aan hoe de energiecrisis en het uitblijven van kordate actie van de overheid, hun familiebedrijf de nek om heeft gedraaid. Dat Jack besloot de stekker eruit te trekken, is volgens haar verstanding. 'Ik ben blij dat hij nú stopt, dat die de keuze heeft gemaakt en het niet door heeft laten sudderen, want ik denk dat de hulp veel te laat komt.'

Wijnand Stegeman

Wijnand Stegeman in Laren zegt tegen Omroep Gelderland dat hij sowieso vier collega's kent die of per direct of per 1 januari stoppen. 'Dat is het ergste. Ze hebben de energie zelf ook niet meer.'

De Wereldbakker legt zorgvuldig aan Omroep Gelderland uit hoe de vork in de steel zit. Dat het percentage van 12,5 voor bakkers onhaalbaar is. 'Ik zit in diverse appgroepen en we hebben al maanden contact hierover', zegt Stegeman. 'Dit is eigenlijk een verkeerd opgezet idee van de overheid.'

Omroep Gelderland meldt dat er vrijdagavond een bakker te gast is in de tv-uitzending De Week van Gelderland. De uitzending start om 17.15 uur en wordt ieder uur herhaald.

Hij vervolgt: 'We kunnen best veel inleveren, een jaar slecht hebben en gewoon doordraaien. Maar ik merk om me heen dat veel bakkers zeggen: als het zo moet dan heb ik er geen zin meer in.'

Ze hebben de energie zelf ook niet meer”

De Wereldbakker schat dat hij uiteindelijk aan 8 tot 9 procent van de omzet aan energie zit. 'Ik schiet met de regeling gewoon niets op. Je praat over €90.000 tot 120.000. We hebben allemaal wel een buffertje maar dit kan niet de bedoeling zijn van deze ondersteuning.'

Bij Stegeman gaat zaterdag dus het licht in de winkel uit. 'In de bakkerij heb ik verlichting nodig, maar in de winkel zet ik waxinelichtjes neer die werken op batterijen. Echte kaarsen vind ik veel te gevaarlijk. Ik wil geen brandgevaar.'

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Tegemoetkoming energiekosten: 'Moet ik de TEK-regeling wel of niet aanvragen?'

Tegemoetkoming energiekosten: 'Moet ik de TEK-regeling wel of niet...

Komen bakkers in aanmerking voor een tegemoetkoming in de energiekosten, de zogeheten TEK-regeling? En moeten zij dit bedrag op een later moment terugbetalen? Bakkerij-ondernemers hebben veel vragen, hun aantallen aanvragen blijven achter bij de verwachtingen, ziet de NBOV, terwijl de tijd voor de aanvraag dringt. Hoe zit het nu precies?

Hogere energiekosten zijn een van de uitdagingen voor ondernemers dit jaar.

De haken en ogen aan een te snelle energietransitie

Bakker Rein Otten in Hoorn werd eerder dit jaar 'gestraft' voor verduurzaming. Naar Ottens mening wil de overheid veel te snel en kan zij dat niet waarmaken. Hij benoemt vijf redenen om als bakkerij-ondernemer niet onbesuisd te handelen.

Weit Hamersma profileert zich als ‘De duurzaam producerende bakker.
Foto: Van Vliet Fotografie

Weit Hamersma blijft vooruitlopen in energiebesparing, coöperatie is...

Bakker Weit Hamersma uit het Groningse Grootegast is zijn tijd ver vooruit als het gaat om energietransitie. Al eind 2009 plaatste de bakker een warmteterugwininstallatie op het dak van zijn bakkerij. De restwarmte van de ovens wordt sindsdien ook gebruikt voor energievoorziening in zijn woning. De innovatieve en duurzame bakker richt nu met collega-ondernemers een energiecoöperatie op.

Gesche in de hoofdvestiging. Hij besluit de klant te laten beslissen hoe het verder moet.
Foto's: Allard van Gent

Duitse bakker verkoopt dezelfde broodjes tegen verschillende...

Dagelijks transporteert bakker Thomas Gesche zijn langzaam gerezen deegstukken van zijn bakkerij naar de koeling in een filiaal in de binnenstad. Daar worden ze later gebakken. De huidige stroomprijzen, ook in Duitsland, jagen de broodprijs op. Zijn de klanten van Gesche bereid meer voor de verse 'filiaalbroodjes' te betalen?