Bakkerij Mama houdt moed erin met open huis voor consument en horeca

Bakkerij Mama houdt moed erin met open huis voor consument en horeca
Karel Goudsblom gooit er ook in deze moeilijke tijd weer nieuwe energie in, maar hij maakt zich zorgen.

Bakkerij Mama houdt maandagmiddag 21 november open huis voor de horeca. Afgelopen zaterdag konden consumenten komen kijken, praten en proeven in Zwanenburg. Op deze manier probeert bakker-ondernemer Karel Goudsblom klanten aan zich te binden en de moed er in deze moeilijke tijden in te houden.

De energieproblematiek is voor bakkerij-ondernemer Karel Goudsblom aanleiding om de zoveelste ronde gesprekken met zijn medewerkers te voeren. Om van vier naar drie dagen werken in de week te gaan.

'Ik gooi er steeds weer nieuwe energie in, maar het houdt niet op', aldus Goudsblom, die als horecabakker ten tijde van corona zijn omzet zag slinken en reorganiseerde richting winkelverkoop. Consumenten zijn dol op zijn brood en stonden in Zwanenburg in de rij. Het was destijds aanleiding voor de bakker en zijn zakelijk partner Willianne Krijnen om te focussen op hun eigen winkel. Goudsblom moest afscheid nemen van een twaalftal medewerkers.

Hoe nu verder?

Nu deze energiecrisis daaroverheen komt, staat de bakker opnieuw voor het vraagstuk: hoe nu verder? Consumenten en horeca-ondernemers aan zich binden, staat daarbij voorop. Vandaar dat hij zaterdag 19 november voor consumenten en maandagmiddag 21 november voor de horeca een open huis op poten zette.

Ik wil ook deze tijd met opgeheven gemoed het hoofd bieden”

'Ik wil ook deze tijd met opgeheven gemoed het hoofd bieden', legt hij uit. 'We hebben een waanzinnig mooi bedrijf, met waanzinnig mooie producten, mensen zijn dol op onze producten, maar het is de zoveelste ronde die veel stress geeft.'

De energiekosten zijn één groot drama, zegt Goudsblom, die vooral werkt met elektrische ovens. Met een snelle berekening komt hij erop uit dat de nieuwe 7-procentsregeling van de overheid hem evenmin soelaas gaat bieden.

'Ik gooi er ook nu weer nieuwe energie in, ben bezig om de tuin achter de bakkerij verder in te richten, zodat we daar in het voorjaar ook mensen kunnen ontvangen, maar of het genoeg is? Ik heb wel nagedacht over stoppen, maar wie wil in deze tijd deze bakkerij overnemen?'

De gasprijs is allang niet meer zo hoog, maar toch betaal ik nog €1,12 per kuub”

Goudsblom, die vanuit zijn ondernemerschap en kunstenaarsachtergrond steeds opnieuw naar nieuwe invalshoeken en mogelijkheden zoekt, heeft er grote moeite mee dat hardwerkende kleinere ondernemers in deze tijden boeten, terwijl grote bedrijven veel geld blijven verdienen, waaronder energiemaatschappijen en internetbedrijven.

'Zij zijn de grootverdieners. De gasprijs is allang niet meer zo hoog, maar toch betaal ik nog €1,12 per kuub. Als ik ga praten met de energiemaatschappij, krijg ik wel weer wat korting, maar de prijzen blijven te hoog. Dat is dan het effect van vijftien jaar vrije markteconomie, ik merk dat ik daarin toch een oude socialist ben, sommige voorzieningen moeten basisvoorzieningen blijven.'

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Er komt de laatste jaren veel op ondernemers af in Nederland. Ook de ambachtelijke bakkers ontkomen hier niet aan. Na de coronapandemie ziet de markt zich nu geconfronteerd met aanzienlijk stijgende loonkosten en explosief toenemende grondstofprijzen voor diverse producten. Hoe anticipeer je op veranderende marktomstandigheden?

Complete broodlijn voor groot- en kleinbrood en 163 andere kavels die geveild worden. Foto: Troostwijk

Market Food Group verkast naar Apeldoorn, inboedel Smithuis wordt...

De productielocatie van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal wordt verplaatst naar Apeldoorn. Vanwege de sluiting in Oldenzaal, biedt eigenaar Market Food Group industriële bakkerijmachines voor de productie van groot- en kleinbrood aan in een online-veiling bij Troostwijk Auctions.

Suzanne Corbeek Foto: Andrew Kambel

Eindelijk croissants: Bakkerij MAS opent tweede locatie

Eigenaresse Suzanne Corbeek van Bakkerij MAS opent een tweede locatie. Zo wil ze voldoen aan de assortimentsvraag van haar klanten en maakt ze een langgekoesterde wens waar: croissants bakken. Bakkerswereld praat met haar over switchen van baan, netcongestie en die nieuwe liefde: het bakkersambacht.

Na 105 jaar komt Echte Bakker Van der Kloet in de problemen. Foto: archief Bakkerswereld

Doorstart voor Bakkerij Van der Kloet: negen banen vallen weg

Bakkerij Van der Kloet uit Franeker maakt een doorstart. De voormalig directeur, Jan Douwe Gerbranda, zet het bedrijf met zijn zoon en schoondochter door. Door het faillissement dreigden 77 banen verloren te gaan. In de nieuwe vorm kunnen waarschijnlijk 68 van de 77 werknemers bij de bakkerij blijven werken.